Werelderfgoed op de wc

Wad, polder, gracht: Unesco-werelderfgoed is vaak dichterbij dan we denken. Soms gewoon in huis, als souvenir. Het werd het thema van een fotowedstrijd.

Schokland. Beeld
Schokland.Beeld

Het Serengeti-park, de piramides van Gizeh, de Chinese Muur en de Amsterdamse grachtengordel zijn bekende werelderfgoederen. Zo zijn er in totaal meer dan duizend. Je hebt mensen die het vliegtuig pakken om ze te bezoeken. Nederland heeft tien van die werelderfgoederen: de Beemsterpolder, de Van Nellefabriek, het voormalige eiland Schokland, het Woudagemaal, de Waddenzee, de Stelling van Amsterdam, het Rietveld Schröderhuis, Willemstad op Curaçao, de molens van Kinderdijk en de hoofdstedelijke grachtengordel. Kijk, dat schiet lekker op. Als we Willemstad even niet meerekenen, kun je negen werelderfgoederen scoren zonder dat je naar het andere eind van de wereld hoeft. Goed voor het milieu.

Willemstad. Beeld
Willemstad.Beeld
Rietveld Schröderhuis. Beeld
Rietveld Schröderhuis.Beeld
Kinderdijk Beeld
KinderdijkBeeld

Inventiviteit

Velen van ons kennen de Nederlandse werelderfgoederen, sommigen zijn er zelfs geweest, maar zonder te beseffen dat ze een Unesco-werelderfgoed bezochten. Laat staan dat die Nederlandse plekken dezelfde status hebben als de Chinese Muur enzovoorts. We hebben geen idee van de rijkdom van ons land. Ondertussen heeft iedereen in huis wel ergens een Van Nelleblik. Of een schilderijtje van de Waddenzee, een bouwplaat van het Rietveld Schröderhuis, een onderzetter van Kinderdijk. Dat dan weer wel. Maar dat op die onderzetter een werelderfgoed staat, geen idee.

Om de Nederlander wat meer bewust te maken van de directe nabijheid van werelderfgoederen is de fotowedstrijd Werelderfgoedthuis georganiseerd. Tien prijzen zijn er te winnen met foto's van wat er thuis aan Nederlands werelderfgoed te vinden is. In de jury zitten de coryfeeën Rineke Dijkstra, Erik Kessels en Erwin Olaf.

Van Nellefabriek. Beeld
Van Nellefabriek.Beeld
Grachtengordel. Beeld
Grachtengordel.Beeld
Woudagemaal. Beeld
Woudagemaal.Beeld

Het is verrassend te zien hoeveel bijzondere foto's er nu al tussen de inzendingen zitten. Want zo makkelijk is het niet. Een foto van een rij molens in het echt, strijklichtje, zonsondergang, laag standpunt, dat ziet er al gauw spectaculair uit. Kan iedereen. Maar een spannende foto van drie molenspeculaasjes, dat vergt de nodige inventiviteit. Alleen al om te bedenken dat je regelmatig een werelderfgoed in je mond stopt. Een dagje naar de Amsterdamse grachtengordel levert ook altijd een mooi plaatje op. Maar een rijtje KLM-huisjes in de wc, zet daar je tanden eens in.

Kijk zelf op bit.ly/hansWEthuis.
Werelderfgoedthuis wordt georganiseerd door Werelderfgoed Podium
Inzenden kan tot en met 22 mei 2015 via bit.ly/hansWEthuis

Waddenzee. Beeld
Waddenzee.Beeld
Beemster. Beeld
Beemster.Beeld
Stelling van Amsterdam. Beeld
Stelling van Amsterdam.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden