Wereldeconomie heeft behoefte aan infuus

Het gaat niet goed met de wereldeconomie. De Japanse economie bevindt zich opnieuw in een economische recessie. De Amerikaanse economie ligt blijkens de renteverlaging van woensdag van de Amerikaanse centrale bank - de zesde renteverlaging dit jaar - nog steeds aan het infuus....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Na de Europese Centrale Bank stelde ook Frankrijk, de tweede economie van Europa, de groeivooruitzichten deze week naar beneden bij. De Franse minister van Financiën, Laurent Fabius, verlaagde zijn groeivoorspelling zelfs twee keer achter elkaar in één week. Via 2,7 procent kwam hij enkele dagen later uit op 2,5 procent. Vorig jaar verwachtte Fabius voor dit jaar nog een solide groei van 3,3 procent.

De snel opeenvolgende aanpassingen van de Fransman geven aan hoe snel de economische situatie in Europa achteruitgaat. Zelfs in het oververhitte Nederland neemt het aantal vacatures niet langer toe.

Naar Amerikaans voorbeeld stapelen de winstwaarschuwingen zich nu ook in Europa op en ontslaan bedrijven als Philips, Siemens en Nokia ineens duizenden werknemers.

Nu ook de economische omstandigheden in Europa verslechteren staat geen van de economische grootmachten in de wereld er goed voor. Deze situatie kwam sinds de Tweede Wereld-oorlog niet voor.

In de jaren zeventig en tachtig onttrok Japan zich aan de economische ellende in Amerika en Europa. Tijdens de Azië-crisis hield de snel groeiende Amerikaanse economie de wereldeconomie op de been.

De hoop was gevestigd op Europa. Tot enkele weken geleden riepen Europese beleidsmakers nog dat Europa inmuun zou zijn voor het economische leed in de rest van de wereld. ECB-president Duisenberg wees hierbij op het 'gesloten karakter' van de Europese economie. De handel van Europa met de rest van de wereld is tenslotte nog geen 11 procent van het Europese nationaal inkomen.

De groei van deze handel loopt op dit moment echter heel hard terug. Van de sterke groei van de wereldhandel met bijna 13 procent in 2000, rest dit jaar nog slechts een groei van 4,3 procent, zo voorspelt de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Nooit eerder daalde de groei van de wereldhandel met 8,5 procent in één jaar, zo meldt Stephen Roach, chefeconoom van deze zakenbank.

Volgens de Amerikaan is de handel voor de wereldeconomie in de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden. Roach schat de omvang van de wereldhandel inmiddels op een kwart van het jaarlijkse wereldinkomen. De afhankelijkheid van handel voor de wereld is enorm toegenomen, is de stelling van Roach.

De huidige daling van de handel is slechts nieuws voor fabrieken over de hele wereld. De productiesector is wereldwijd al enige tijd in recessie.

In tegenstelling tot de dienstensector gebruikt de productiesector veel energie. Een belangrijke indicator dat het economisch met de wereld niet goed gaat, is daarom de ontwikkeling van de olieprijs. Deze prijs is de afgelopen weken met bijna 5 dollar per vat gedaald van bijna 30 tot 25 dollar voor een vat Noordzee-olie.

Hierbij moet wel bedacht worden dat de olie-exportstop van Irak, het op één na grootste OPEC-land, vanwege een conflict met de Verenigde Naties nauwelijks effect heeft gehad op de olieprijs. Waarschijnlijk hervat Irak spoedig de dagelijkse export van 2 miljoen vaten per dag en dat drukt de olieprijs nog verder. Gisteren dook de olieprijs naar 25,3 dollar, het laagste punt in 14 maanden. Op 3 juli loopt een VN-deadline af over de Iraakse olie. Toevallig is op 3 juli ook de OPEC in vergadering bijeen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden