Wereldbank vreest protest en blaast grote conferentie af

De Wereldbank heeft een grote conferentie in Barcelona afgeblazen uit angst voor protesten. De Wereldbank wil de deelnemers en het gastland Spanje niet blootstellen aan groeperingen die als enig doel hebben de bijeenkomst te verstoren....

Van onze verslaggever

'De protesten in Barcelona zijn al bij voorbaat een succes', stelt de Nederlandse groepering DWARS, een van de protestgroepen die allerlei acties in voorbereiding had. 'Onduidelijk is nog welke acties na het afkondigen van het congres wel door zullen gaan', voegen ze daar aan toe.

Bij de Wereldbank overheerst teleurstelling. Het is voor het eerst dat een conferentie om deze reden wordt afgeblazen. 'Dit is een belangrijk signaal', stelt de Wereldbank-woordvoerder. 'De Annual Bank Conference on Development Economics-conferentie (ABCDE)is een wetenschappelijke conferentie waar ideeën worden uitgewisseld over armoedebestrijding. Enkele honderden wetenschappers bezoeken de conferentie, naast enkele vertegenwoordigers van overheden. Deze conferentie kan alleen maar in een vrije atmosfeer gehouden worden.'

De Wereldbank zegt de protestgroeperingen te hebben uitgenodigd om deel te nemen aan de bijeenkomst. Enkele vertegenwoordigers van deze Non Gouvernementele Organisaties (NGO's) zouden spreken om hun bezwaren tegen het beleid te uiten.

De ABCDE-conferentie wordt nu vooral via internet afgedaan. Onderzoekresultaten worden per e-mail verstuurd. Volgend jaar wordt de conferentie in Zweden gehouden.

De Wereldbank behoort bij de internationale instellingen die veel kritiek krijgen van protestbewegingen. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) roept de meeste weerstand op. Dit jaar houdt die organisatie de jaarvergadering in Quatar. Onduidelijk is nog hoeveel demonstranten de weg naar de woestijnstaat zullen weten te vinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden