Wereldbank stopt krediet India wegens corruptie

De Wereldbank heeft besloten een krediet van 1 miljard dollar aan India voorlopig vast te houden. Het geld was bestemd voor een reeks projecten op het gebied van gezondheidszorg....

ANP

Dat hebben diverse media in India dinsdag gemeld. De Wereldbank wilde het bedrag van de lening niet bevestigen, maar meldde wel op haar website dat ‘corruptie een belangrijk punt is omdat die de uitkomst van datgene waarvoor het geld is bestemd, ondermijnt’.

De regering van India deelt deze bezorgdheid, aldus de Wereldbank. De instelling meldt verder dat ze de corruptiemelding in onderzoek heeft en de kredietverlening heeft opgeschort ‘om meer tijd te hebben voor overleg met regeringsfunctionarissen’.

Een van de projecten loopt al sinds 1997 en heeft als doel de kinder- en moedersterfte terug te dringen. Vorig jaar zou er bij de inkoop van medicijnen sprake zijn geweest van omkoping. Onder de vorig jaar aangetreden bankpresident Paul Wolfowitz lijkt de bank harder op te treden tegen corruptie.

Nederland heeft enkele jaren geleden de ontwikkelingshulp aan India stopgezet omdat de toenmalige Indiase regering er geen behoefte meer aan had. Enkele fractievoorzitters brachten in maart een bezoek aan het land, waarna verdeeldheid naar buiten kwam over de vraag of de Nederlandse hulp hersteld moet worden. Fractieleider Bos (PvdA) noemde de huidige regering zeer corrupt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden