Wereldbank: Gaza nu ook economisch op instorten

De economie van Gaza staat op het punt in te storten. Dat concludeert de Wereldbank vandaag in een vernietigend rapport over de situatie in de regio. Het rapport waarschuwt onder meer voor de volstrekt uitzichtloze positie van jongeren.

Gijs Hablous
Jongeren in Gaza-stad Beeld afp
Jongeren in Gaza-stadBeeld afp

Bijna de helft van Gaza's 1,8 miljoen inwoners is werkloos. Onder jongeren is dit zelfs zestig procent. Internationale donoren, de Palestijnse autoriteiten en de Israëlische overheid zouden volgens de Wereldbank meer moeten doen om de problemen aan te pakken.

Volledig afgesloten

Opmerkelijk is dat de economie in de Westelijke Jordaanoever juist een verrassende groei liet zien in 2014. Het rapport zoekt de oorzaken van de beroerde situatie in Gaza dan ook vooral in de blokkades, opgelegd door Israël en Egypte nadat Hamas in 2007 aan de macht kwam. Volgens het rapport zijn er geen andere verklarende variabelen.

De blokkades vormen een ernstige belemmering voor het goederen- en personenverkeer van en naar het gebied. Volgens berekeningen van de Wereldbank zou het bruto nationaal product van Gaza zeker vier keer hoger liggen als er niet allerlei beperkingen zouden gelden voor het gebied.

Samengevat

Het rapport over Gaza wordt volgende week gepresenteerd aan de Ad Hoc Liason Committee (AHLC), een forum van donorlanden aan de Palastijnse gebieden. Lees hier een samenvatting (pdf).

Wederopbouw

Het onderzoek benadrukt de uitzichtloosheid van de situatie in de regio. De wederopbouw na de oorlog van afgelopen jaar verloopt stroef. En hoewel tachtig procent van de inwoners enige vorm van hulp ontvangt, blijft de armoede enorm. 'De cijfers (over de hulp) geven niet een juist beeld van het lijden van de bevolking door het slechte elektriciteitsnetwerk, het gebrek aan water, oorlogstrauma's, beperkte mobiliteit en andere effecten van oorlog en de blokkade.' Steen Lau Jorgensen van de Wereldbank zei zelfs dat een derde van alle kinderen in Gaza tekenen vertonen van een posttraumatische stressstoornis.

Toch is er een klein sprankje hoop. De hulp aan Gaza uit verschillende donorlanden is op gang gekomen. Wel is het onderzoek kritisch over het tempo: tot nu toe is een kwart van de door de internationale gemeenschap toegezegde 3,5 miljard dollar betaald. Bovendien moeten er manieren worden gevonden om bouwmaterialen sneller ter plaatse te krijgen.

Eerder trokken internationale hulporganisaties al ernstige conclusies in een gezamenlijk rapport van koepelorganisatie AIDA.

Silicon Valley in Gaza

Veel jongeren in Gaza houden zich, mede door de hoge werkloosheid, bezig met eigen online activiteiten. Het project Gaza Sky Geeks helpt ze bij het opzetten van eigen bedrijfjes. Lees hier een reportage over de Silicon Valley van Gaza.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden