Wereldbank: armoede stijgt door klimaatverandering

Over vijftien jaar zullen 100 miljoen meer mensen in armoede leven dan nu, tenzij de klimaatverandering snel wordt teruggedraaid. Dat schrijft de Wereldbank in een klimaatrapport, drie weken voor de internationale klimaatconferentie van de VN.

Redactie
Brazilië gaat gebukt onder de ergste droogte in tien jaar tijd. Beeld REUTERS
Brazilië gaat gebukt onder de ergste droogte in tien jaar tijd.Beeld REUTERS

Aandacht voor klimaatverandering is dan ook een essentieel onderdeel van het bestrijden van armoede, aldus topman Jim Yong Kim van de Wereldbank.

Volgens het rapport ondervinden armen eerder de nadelige effecten van klimaatverandering, zoals het mislukken van oogsten en het stijgen van de voedselprijzen. Op het gebied van landbouw kan de productie van gewassen als gevolg van klimaatverandering met zo'n 5 procent gaan dalen, wat de voedselprijzen zal doen stijgen. In Afrika kan die stijging oplopen tot 12 procent en 2030 en wel 70 procent in 2080. Een enorme klap, aldus de bank, voor landen waarvan de armste inwoners 60 procent van hun inkomen aan voeding kwijt zijn.

Andere negatieve gevolgen van klimaatverandering zijn het uitbreken van besmettelijke ziekten als malaria na natuurrampen en de afname van de arbeidsproductiviteit als gevolg van stijgende temperaturen. De bank adviseert extra aandacht voor voorzorgsmaatregelen bij natuurrampen en het ontwikkelen van gewassen die dit soort rampen kunnen doorstaan.

De uitstoot van broeikasgassen moet omlaag en het geld dat wordt bespaard op subsidies voor fossiele brandstoffen, kan worden gebruikt om arme gezinnen te helpen die worstelen met hoge brandstofkosten. Over het algemeen gesproken zijn betaalbare ziektekostenverzekeringen en het verbeter van sociale voorzieningen belangrijk, aldus het rapport.

Klimaattop
De Verenigde Naties organiseren van eind november tot half december een klimaattop in Parijs. 190 staten komen dan bijeen om te werken aan een nieuw klimaatakkoord. Doel van de 21e klimaattop is om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Dat moet hittegolven, stortbuien en overstromingen die de voedsel- en watervoorraden kunnen verstoren voorkomen. Ook de sluipende stijging van de wereldwijde zeespiegel wordt daarmee tegengegaan.

Actie

Zonder actie die zich specifiek op het klimaat richt, leven over 15 jaar 100 miljoen meer mensen in armoede, aldus de Wereldbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden