NIEUWSINZAMELING DONORCONFERENTIE

Wereld zegt 7,4 miljard euro toe voor ontwikkeling coronavaccin

De aftrap van de eerste wereldwijde donorconferentie tegen corona heeft 7,4 miljard euro opgeleverd. Het geld is bestemd voor de ontwikkeling van medicijnen en een vaccin tegen covid-19 die voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Het nieuwe vaccin mag geen geopolitiek wapen worden.

Marc Peeperkorn
Een onderzoeker werkt aan een coronavaccin in het onderzoekslab van de Universiteit van Kopenhagen, Denemarken.  Beeld AFP
Een onderzoeker werkt aan een coronavaccin in het onderzoekslab van de Universiteit van Kopenhagen, Denemarken.Beeld AFP

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie – die de videodonorconferentie organiseerde – toonde zich maandagmiddag na afloop van de drie uur durende conferentie tevreden. Het streefbedrag van 7,5 miljard was bijna gehaald. ‘De wereld is verenigd tegen het coronavirus en de wereld zal winnen’, aldus Von der Leyen. De Commissie zelf doneerde 1 miljard euro, Nederland 192 miljoen. In totaal was Europa goed voor 4 miljard euro.

De ruim 7 miljard is een eerste aanzet. Volgens VN-baas Guterres is er vijf keer zo veel geld nodig om straks een afdoende groot deel van de wereldbevolking te kunnen inenten opdat het virus kan worden ingedamd. Tot nog toe raakten wereldwijd 3,3 miljoen mensen besmet met het coronavirus, aldus Guterres. Ruim 230 duizend mensen stierven door covid-19, de ziekte veroorzaakt door het virus.

Trump niet van de partij

Het Witte Huis en het Kremlin waren opvallend afwezig op de donorconferentie. Sommige EU-ambtenaren hopen dat de Amerikaanse president Trump vóór eind mei – tot die tijd loopt de donorconferentie – alsnog een financiële bijdrage toezegt. Anderen in Brussel wijzen op de ‘eigen volk eerst’-koers van Trump. De Amerikaanse president meent dat China verantwoordelijk is voor de pandemie en kiest voor de ontwikkeling van een vaccin in de VS.

Vrijwel alle regeringsleiders, voorzitters van internationale organisaties en ngo’s die deelnamen aan de conferentie (in totaal circa 60 onder wie de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en de Chinese ambassadeur in Brussel) benadrukten de noodzaak dat het vaccin straks voor iedereen beschikbaar is.

De razendsnelle uitbraak van het coronavirus – binnen een paar maanden van een markt in het Chinese Wuhan tot alle uithoeken van de wereld – toont aan dat het virus letterlijk en figuurlijk grenzeloos is. ‘We moeten iedereen beschermen om onszelf te beschermen’, zei Von der Leyen. ‘Hoe verdeelder we zijn, hoe kwetsbaarder we zijn’, aldus de Spaanse premier Sánchez.

De miljarden komen op het moment dat de meeste Europese landen voorzichtig de lockdown iets versoepelen. Epidemiologen verwachten dat het aantal besmettingen daardoor weer zal toenemen. De anderhalve-metermaatregel zal voorlopig blijven, een echt herstel van het sociale leven en de economie is pas mogelijk als een effectief en betaalbaar vaccin is ontwikkeld en verspreid.

Armere landen

Het geld gaat onder meer naar de internationale zorgorganisaties die zich toeleggen op de ontwikkeling van vaccins en de verspreiding ervan in vooral armere landen. Ook gaat er geld naar de Unitaid, een aan de wereldgezondheidsorganisatie WHO verbonden hulporganisatie.

Hoeveel miljard de eerste donorconferentie oplevert, zal eind mei duidelijk zijn. Sommige landen, zoals Turkije, beslissen later deze maand over hun bijdrage. Dan is het ook mogelijk om na te gaan bij welk deel van de financiële toezeggingen het echt om nieuw geld gaat en niet om oude beloften die zijn herverpakt. Een bijkomend probleem van internationale donorconferenties is dat beloften niet worden nagekomen. De Commissie ziet de donorconferentie als de eerste etappe van een marathon.

Geen enkele leider waagde zich aan een voorspelling over hoe lang het duurt eer een vaccin er is. Veel bedrijven wereldwijd zijn ermee bezig, de onderzoeksresultaten worden gedeeld. De miljarden die nu beschikbaar komen, kunnen de zoektocht versnellen maar experts houden rekening met zeker anderhalf jaar eer een vaccin op wereldwijde schaal voorhanden is. De ontwikkeling van het vaccin tegen ebola kostte zeven jaar.

Von der Leyen toonde zich niettemin optimistisch. ‘Dit is een keerpunt in de strijd tegen covid-19. We zijn met veel partners en hebben één doel.’ In een gezamenlijk opinieartikel van onder anderen Merkel, Macron, EU-president Michel en Von der Leyen wordt de ontwikkeling van een vaccin in wereldwijd teamverband ‘een unieke prestatie’ genoemd.

Lees ook:

Weer aanwijzingen dat BMR-vaccin beschermt tegen corona
Opnieuw hebben wetenschappers voorzichtige aanwijzingen gevonden dat het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond de ernst van covid-19 kan tegengaan. Dat zou verklaren waarom jongere mensen zo weinig last hebben van het coronavirus, stellen onderzoekers verbonden aan de Amerikaanse ngo de World Organization: die hebben de prik gehad, en ouderen vanaf ongeveer 50 jaar niet.

Oxfords kandidaat-vaccin doet virologen hopen
Zou het dan toch lukken om al voor het eind van het jaar een werkend vaccin te hebben? Steeds meer kenners durven die hoop hardop uit te spreken, nu Britse wetenschappers een vaccin tegen het nieuwe coronavirus met succes hebben getest op apen.

Het vaccin tegen corona, hoe is het daar toch mee?
Al voor het eind van het jaar is er een inenting tegen corona, zo ging het deze week opeens rond. Vijf kandidaat-vaccins worden zelfs al getest op mensen. Ruis, of reden voor optimisme? Tijd voor een bijprater in tien vragen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden