Wereld voert actie tegen clustermunitie

DEN HAAG (ANP) - IKV-voorzitter Jan Pronk en generaal-majoor der mariniers buiten dienst Patrick Cammaert hebben in Den Haag tijdens de Afrikadag van de Evert Vermeer Stichting een petitie tegen clustermunitie ondertekend. Ze deden dat in het kader van de wereldwijde actiedag tegen clustermunitie.

In ongeveer tachtig landen wordt zaterdag actie gevoerd tegen clustermunitie. Zo roepen religieuze leiders, onder wie Desmond Tutu, hun overheden op tot een totaalverbod. Van 19 tot 30 mei volgt in Dublin de vijfde mondiale conferentie van het Oslo-proces om te komen tot een wereldwijd verbod van deze wapens.

De petitie, een initiatief van de katholieke vredesbeweging Pax Christi en het Interkerkelijk Vredesberaad IKV, zal tijdens de slotconferentie in Dublin aan de Nederlandse delegatie worden overhandigd.

Groot gevaar

Clusterbommen, -granaten en -raketten openen zich in de lucht en verspreiden een groot aantal, veelal honderden, kleinere explosieven over een groot gebied. Veel van deze kleine bommen (submunitie) gaan niet af als ze de grond raken en vormen ook na een conflict nog lange tijd een groot gevaar voor de bevolking. Naar schatting 5 tot 30 procent van de bommetjes is blindganger.

Woensdag heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) bekendgemaakt dat hij de belangrijkste clustermunitie die Nederland heeft, wil afschaffen. Het gaat om de CBU-87 voor de F-16-jachtvliegtuigen. Maar de clusterbommen M261 voor Apache-gevechtshelikopters wil hij wel houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.