'Wereld telde nog nooit zoveel vluchtelingen'

Er zijn wereldwijd nog nooit zo veel mensen tegelijk op de vlucht geweest als op dit moment. Meer dan 65 miljoen burgers hebben hun huis verlaten vanwege gewapende conflicten en vervolgingen. Dat laat de vluchtelingenorganisatie (UNHCR) van de VN weten in een maandag uitgebracht rapport met cijfers over 2015.

Een Afghaans meisje in een vluchtelingenkamp in Servië. Beeld reuters

De UNHCR schat dat de wereld aan het eind van 2015 in totaal 65,3 miljoen ontheemden, vluchtelingen en asielzoekers telde. 'Dat is 1 op elke 113 mensen op deze planeet', zegt de organisatie. 'Een treurig record.'

Meer dan de helft van deze vluchtelingen is afkomstig uit slechts drie landen: Syrië, Afghanistan en Somalië.

Het record moet volgens Leo Lucassen, hoogleraar migratiegeschiedenis aan de Universiteit van Leiden, enigszins in perspectief worden gezet. Cijfers over het aantal vluchtelingen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn lastig te geven: binnen Europa waren op dat moment zo'n 40 miljoen mensen ontheemd en in Zuid-Azië waren dat er 14 miljoen, maar het is bijvoorbeeld onbekend hoeveel burgers er in de Sovjet-Unie en China op drift waren. 'Bovendien telde de wereld toen 2,5 miljard inwoners en nu zijn dat er 7,5 miljard, dus relatief gezien waren er in die periode veel meer mensen door conflict gedwongen hun huis te verlaten.'

Opvangen in armere landen

Ondanks de grote aandacht voor de migrantencrisis in Europa, wordt 86 procent van alle ontheemden opgevangen in arme en minder rijke landen. Turkije herbergt het grootste aantal vluchtelingen (2,5 miljoen), gevolgd door Libanon en Pakistan.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) reisden er meer dan 1.011.700 migranten over zee naar Europa, maar andere organisaties denken dat het aantal hoger ligt. 35 duizend ontheemden bereikten Europa over land.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi laat weten dat de gevaren van vluchtelingenroutes zijn verveelvoudigd. 'Op zee verliezen schrikbarend veel mensen hun leven. De landroute is door gesloten grenzen geblokkeerd en in sommige landen wordt tegen asiel politiek stemming gemaakt.'

Aantal geregistreerde asielzoekers gehalveerd

In Nederland is het aantal geregistreerde asielzoekers en nareizigers in mei ruim gehalveerd ten opzichte van mei vorig jaar, meldt het CBS.

In mei dit jaar werden 1.430 asielzoekers en nareizende gezinsleden geregistreerd, vorig jaar in dezelfde maand waren het er nog 3.245. Het aantal van 1.430 was wel licht hoger dan in april van dit jaar.

Van de mensen die hier in mei asiel aanvroegen of zich voegden bij een familielid (360) kwam een kwart uit Syrië. Ook Eritrea (150) en Albanië (130) waren belangrijke landen van herkomst.

Volgens Jan Latten van het CBS is het aandeel Albanezen die hier asiel aanvragen al maanden vrij hoog. Zo was het in maart de grootste groep, vooral omdat het aandeel Syriërs was teruggelopen. Waarom de Albanezen hierheen komen weet Latten niet, wel dat ze worden teruggestuurd omdat Albanië geldt als een veilig land.

Asielzoekers in Nijmegen. Beeld anp
Vluchtelingen in een opvangkamp in Griekenland. Beeld anp
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden