Wereld Natuur Fonds blij met Indonesische stropers-fatwa

De hoogste islamitische rechtsgeleerden van Indonesië hebben een fatwa uitgesproken tegen stroperij. Ze sporen gelovige moslims aan om zich te onthouden van alle handelingen die kunnen bijdragen aan het uitsterven van bedreigde diersoorten. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is zeer tevreden over de principiële uitspraak van de zogeheten Raad der Indonesische Ulama.

Indonesische agenten houden de huid van een Sumatraanse tijger (L) en een luipaard (R) omhoog Beeld epa

Volgens de geestelijken zijn dieren 'net zoals wij, creaties van God' en is het zondig om ze uit te roeien. 'Degene die een leven neemt, vermoordt een hele generatie. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren.' Als voorbeeld worden tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans genoemd.

De fatwa roept de Indonesische regering op om de natuurbescherming beter te monitoren. Ook moeten de vergunningen van de bedrijven die van natuurvervuiling beschuldigd worden, herzien worden. Ook de vaak illegale ontbossing moet bestreden worden, omdat dat de natuurlijke habitat, van bijvoorbeeld de bedreigde Sumatraanse tijger, olifant en orang-oetang, verwoest.

'Goddelijk bindend'
Of de fatwa enige impact zal hebben, valt te betwijfelen. Hoewel fatwa's een negatieve connotatie hebben, mede door de beruchte fatwa van de Iraanse geestelijk leider, Ayatolla Khomeini, in 1989 tegen de Britse schrijver Salman Rushdie, richt het gros van de adviezen zich op dagelijkse hoofdbrekens, zoals hoe de moslims aan de gebedsoproep kan voldoen tijdens een lange vlucht. Asrorun Ni'am Sholeh, van de raad die de fatwa uitvaardigde, weet dat de oproep niet juridische bindend is, maar noemt het wel 'goddelijk bindend'.

Het WNF noemt de fatwa uniek in zijn soort en ziet het gebruik van religie om de natuur te beschermen als een 'stap in de goede richting'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.