'Wereld is rijp voor Nederlands drugsbeleid'

Brief Cohen: eerst aanvoer goed regelen...

Van onze verslaggeverJaap Stam Jaap Stam

AMSTERDAM Burgemeester Cohen van Amsterdam maant het kabinet het Nederlands drugsbeleid actiever uit te dragen. ‘Het internationale politieke getij oogt gunstig voor het Nederlands beleid. President Obama heeft verklaard dat hij het drugsbeleid zal stoelen op zakelijke, niet ideologische basis.’ Cohen schrijft dat in een brief aan minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Als het kabinet het toezicht op de bevoorrading van coffeeshops, en de productie en verkoop van andere drugs goed regelt, zal het bij de Amerikaanse president een willig oor vinden voor het Nederlands gedoogbeleid, verwacht de Amsterdamse burgemeester.

Cohen put hoop uit het feit dat medische verstrekking van cannabis in de VS niet meer federaal wordt bestreden. ‘Mede door de andere wind in de VS, gaan in Latijns-Amerika steeds meer landen over tot decriminalisatie van gebruikers.’

Voorwaarde is dat de invloed van de georganiseerde criminaliteit op de hennepteelt en de aanvoer naar coffeeshops wordt aangepakt, vindt Cohen. Doordat de verkoop van softdrugs wel is toegestaan, maar de levering aan coffeeshops illegaal is, zijn het vooral criminele bendes die coffeeshops van wiet voorzien. Door de overheid gecontroleerde wietkwekerijen kunnen de georganiseerde misdaad de wind uit de zeilen nemen.

Of de hartekreet van Cohen gehoor zal vinden in Den Haag, is de vraag. Als het aan de ChristenUnie ligt, wordt het gedoogbeleid juist afgebouwd. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel stelde niet lang geleden voor alle coffeeshops te sluiten. De PvdA reageerde toen furieus.

In de brief uit Cohen zijn zorgen over het nieuwe drugsbeleid dat het kabinet voor ogen staat. Dat houdt onvoldoende rekening met Amsterdam, vindt hij. Vooral de besloten coffeeshop, gericht op de lokale markt, aan de rand van de stad en alleen toegankelijk met pasjes, is onwerkbaar voor Amsterdam.

Volgens Cohen is de keuze hiervoor ingegeven door de overlast van drugstoeristen in de grensstreek. ‘Toeristen in Amsterdam zijn hier vaak voor meerdere dagen, waarbij ze, naast vele andere activiteiten, soms ook een coffeeshop bezoeken.’ Amsterdam trekt jaarlijks vier miljoen toeristen, van wie een kwart een kwart een coffeeshop zou bezoeken.

Cohen betwijfelt ook de effectiviteit van het verbod op coffeeshops op minder dan 250 meter loopafstand van een school. Jongeren onder de 18 jaar mogen sowieso geen coffeeshops bezoeken. De politie controleert hier streng op, schrijft Cohen.

Tussen 2006 en 2008 is in Amsterdam acht keer een minderjarige aangetroffen in een coffeeshop. Afgezet tegen het aantal coffeeshops (226) kun je niet spreken van een groot probleem, vindt Cohen. Niettemin kondigt hij aan binnenkort met ‘alternatieve drempelverhogende maatregelen’ te komen om het drugsgebruik onder jongeren te ontmoedigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden