Werd het Zeeuwse Statenlid nu echt ingepalmd door Rutte en Wilders?

PvdA-leider Cohen roept premier Rutte naar de Tweede Kamer om uitleg te geven over het bezoek dat een Zeeuws Statenlid vorige week bracht aan het torentje. Deze, Johan Robesin van de Partij voor Zeeland, heeft na een gesprek met Rutte en PVV-leider Wilders besloten om op 23 mei op de coalitie te stemmen bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Rutte en Wilders. Beeld epa

Met zijn besluit verhindert Robesin de samenwerking tussen de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en 50Plus van Jan Nagel.

Het plan was dat enkele 50Plus-Statenleden op de OSF zouden stemmen, zodat die met één zetel in de Eerste Kamer zou komen. In ruil daarvoor mocht de nummer 2 van 50Plus, Kees de Lange, de lijsttrekker zijn van de OSF. Nu Robesin zijn stem niet aan de OSF geeft, haalt de koepel van provinciale partijen de senaat niet.
Cohen, die samen met D66 en GroenLinks een spoeddebat wil, spreekt van een 'buitengewoon ernstige zaak'. De oppositiepartijen vermoeden dat Rutte en Wilders de Zeeuw hebben geprobeerd in te palmen en willen weten wat er precies is besproken en of Robesin iets terugkrijgt voor zijn steun.

Steun

Gisteren reageerde Rutte al op Cohen. Robesin is niet langsgekomen om te spreken 'over het mooie weer in Zeeland', maar over steun voor de coalitie. Ook zei Rutte dat het 'belangrijk is om te zeggen dat er geen enkele politieke of inhoudelijke toezegging is gedaan.'

Dat klopt met de lezing van Robesin. Hij vertelt openhartig over het gesprek, ook al was de afspraak dat de ontmoeting geheim zou blijven. 'Er is niks onderhandeld, niks toegezegd. Natuurlijk hebben we gepraat over de problematiek in Zeeland, over de ontpoldering van onder andere de Hedwigepolder. Daarover had ik tijdens de formatie al contact met Rutte. Ik heb me toen het vuur uit de sloffen gerend om het stoppen van de ontpoldering in het regeerakkoord te krijgen.'

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden