Wennen

MET INGANG van vandaag staat deze column niet langer rechts bovenaan pagina 7, maar links onderaan pagina 2...

Rob Vreeken

Het is niet de enige verandering die de krant doorvoert. Het economisch nieuws is niet langer verspreid over pagina 2 en enkele ver weg gelegen pagina's, maar wordt nu overzichtelijk samengebracht in het nieuwe, dagelijks E-katern.

De kunstbijlage en de culturele agenda zijn samengevoegd in een katern op tabloidformaat dat op donderdag verschijnt. Sport komt op maandag in een derde katern, en de U-pagina met lezersbrieven verhuist naar Reflex.

En dat is nog maar het begin. Het buitenlandse nieuws zal worden verdeeld over de pagina's 4, 12 en 29. De Voorkant en de filmrubriek worden samengevoegd tot de pagina Voorfilm. Met het cryptogram van Jan Meulendijks wordt voortaan op zaterdag de krant geopend.

De zaterdagkrant als geheel zal overigens al op dinsdag verschijnen. De maandagkrant verschuift, met sportverslagen en al, naar de vrijdag, de vrijdagkrant wordt op woensdag gedrukt en bezorgd, de dinsdagkrant gaat naar de zaterdag en woensdag wordt maandag. Alleen de donderdagkrant blijft - uiteraard - op donderdag uitkomen.

Vanaf 15 april moet de krant niet meer van voor naar achter, maar (naar het voorbeeld van de Tokio Shimbun) van achter naar voor worden gelezen. Ook zal op die datum worden overgestapt op geel/groen gestreept papier en Arabisch schrift.

Per 1 mei volgt het sluitstuk van de operatie. De pagina's krijgen dan perforatielijnen, met behulp waarvan de lezers een hoedje kunnen vouwen, dat zij 's ochtends in trein of auto kunnen opzetten. Daarbij zingen zij, terwijl ze twee duimen in de lucht steken, op vrolijke wijze het lied: Joho, joho, de Volkskrant is weer zó!

Het is even wennen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de wijzigingen de leesbaarheid en toegankelijkheid van de Volkskrant ten goede zullen komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden