Wennen aan het nieuwe katern, de V

Eerst mijn compliment: over de inhoud van de V ben ik bijzonder te spreken, maar helaas doen de schreeuwerige kleuren me aan een Telegraafbijlage denken.


Jammer, kan de opmaak niet wat bescheidener, zoals de rest van de Volkskrant?Eindhoven


Er is weer kermis in het land. Nieuw katern V: een onderwerpen-kermis, een opmaak-kermis, een lettertypen-kermis. Daar hadden we toch de Telegraaf al voor?Orvelte


Als u de wedstrijd om de 'meest compacte krant' te worden definitief in uw voordeel wilt beslissen, heb ik nog wel een suggestie:


snij de bovenste 7 cm van het nieuwe V-katern eraf. Daar staat toch al niets.Enschede


Gefeliciteerd, Volkskrant en Volkskrantlezer, met de nieuwe bijlage V. En Ronald Giphart ook met zijn nieuwe column.


Jammer alleen dat Giphart bij zijn opsomming van V's, de V1 en de V2 vergat dat de propaganda door de bezetter veelal door middel van V's werd gevoerd. Daarom even een korte geheugen-aanvulling:


De V1, ontworpen door Lüsser en Gosslau, was in feite een onbemand straalvliegtuig met een maximumsnelheid van 620 km per uur en een bereik van (aanvankelijk) 240 km.


Een V1 had een springkop van 850 kilo en de motor werkte op kerosine. De V2, opvolger van de V1, was de eerste onbemande ballistische raket met als brandstof methylalcohol en vloeibare zuurstof.


Een V2 had een bereik tot 360 kilometer. De springkop woog zo'n 740 kg en kon een heel huizenblok verwoesten.


De raket werd voor het eerst gebruikt op 8 september 1944. Belangrijk doel was Londen. Het gebied rond Londen werd door meer dan 500 V2's getroffen. Maar ook in Den Haag stortte er een neer, in de Kamperfoeliestraat.Voorburg


Mijn eerste verjaardagscadeau vorig weekend was de dvd The American bij mijn Volkskrant. Mijn dag kon niet meer stuk. Bedankt.Malden


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden