Wennemars weet zich nu officieel lid van wereldtop

De roem die hem in de voorbije weken reeds was vooruitgesneld, voorzag Erben Wennemars afgelopen weekeinde bij de wereldbekerwedstrijd in Roseville van een officieel stempel....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het was de eerste keer dat Wennemars in een groot internationaal gezelschap zijn talent liet gelden. Zijn voorbeeld werd gevolgd door Jakko Jan Leeuwangh, wiens optreden zo mogelijk nog meer opzien baarde. De Noordhollander won zondag de 1000 meter (1.13,80) en incasseerde daarmee eveneens een Olympische nominatie.

De aandacht ging in Roseville echter vooral uit naar Wennemars, die de voorbije maanden vanuit het niets doorstootte naar de wereldtop. Na afgelopen weekeinde kan hij met een gerust gemoed toewerken naar de NK afstanden die medio december in Heerenveen wordt gehouden. Wie reeds een Olympische nominatie op zak heeft en die status in Heerenveen met de eerste of tweede plaats onderbouwd, verkrijgt van NOCNSF Olympische garantie. Tot afgelopen weekeinde had Wennemars nog niet officieel zijn kandidatuur gesteld en dus speelden twijfels hem danig parten.

Vorig seizoen acteerde Wennemars nog in de anonimiteit. Omdat hij niet deelnam aan de WK-toernooien en evenmin een prominente rol vertolkte in het World Cup-circuit ontbrak hem de mogelijkheid een Olympische nominatie te vergaren. Die status werd Wennemars ook niet verleend toen hij deze zomer in Calgary als eerste schaatser in de geschiedenis op de 1500 meter onder de 1.50 bleef.

Wennemars toonde zich aan de vooravond van het seizoen verbaasd dat NOCNSF hem niet wenste op te nemen in het gezelschap van Olympisch genomineerden en sprak daarbij de vrees uit dat zijn Japanse missie zou smoren in een eindeloze reeks van kwalificatie-eisen. NOCNSF kwam hem een week geleden echter tegemoet met de toezegging dat hij zich bij de World Cup-ontmoetingen voorafgaand aan de NK afstanden alsnog kon kandideren.

Als bewijs van zijn ambitie sloeg Wennemars bij de ouverture van het World Cup-circuit direct zijn slag. Na alle bravoure die hij in de achterliggende maanden tentoon spreidde, klonk gisteren toch vooral opluchting door in zijn stem. 'Ik ben blij dat ik nu echt de bevestiging heb gekregen dat ik bij de wereldtop hoor.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden