Wenken voor een betere wereld

In een quasi-naïeve stijl doet Pieter Geenen suggesties om de grote kwesties van onze tijd eens anders te bekijken. Nuttig voor PVV'ers én moslims.

Je oude moeder verwaarlozen zonder je schuldig te voelen: hoe moet dat ook alweer? Links stemmen en gelukkig leven, gaat dat samen? Getrouwd zijn en er toch een paar lekkere wijven naast hebben, hoe doe je dat?


Prangende vragen waarop tekenaar Pieter Geenen blijmoedige antwoorden geeft in stripjes die eerder verschenen in Trouw, GroenLinks Magazine en Vrij Nederland. Ze zijn nu gebundeld in het oplossingsgerichte boek Zelf problemen maken, dat bol staat van de ideeën en ideetjes om eens anders tegen de dingen aan te kijken.


Geenen bedacht bijvoorbeeld een Gemeentelijk Discriminatie-Centrum waar iedereen vrijelijk zijn foute mening mag uiten. Aan de balie verschijnt een man met een witte puntmuts: 'Goedemorgen. Ik wil negers discrimineren.' Een bijbelvaste, opgeluchte christen: 'Heerlijk! Ik heb 2 uur in een klaslokaal zonder homo's gezeten!'


En dat getekend in een schijnbaar naïeve stijl, die je bijna doet vergeten dat deze satire zeer realistische thema's raakt. De opkomst van het populisme bijvoorbeeld wordt door Geenen in een luttele drie plaatjes behandeld, ingeleid door de zin: 'Hoera! Eindelijk is er een oplossing voor alle narigheid.' Daarop volgen enkele boze scènes: 'Regen! Dat hoef ik niet te pikken! Ik ga PVV stemmen! Wat denken ze wel! De deur klemt! Ik ga PVV stemmen! Iemand met een designerbril! Ik ga PVV stemmen!'


Moslims krijgen ervan langs in een aflevering getiteld 'Leuke dingen die je kunt doen met vrijheid!', zoals cartoontekenen zonder onthoofd te worden of lekker samen lezen in het park: Mein Kampf, De Duivelsverzen en de Koran. 'Vrijheid, iets om te onthouden!'


Voor het elimineren van het eenzamebejaardenprobleem heeft Geenen een win-winsituatie bedacht onder het kopje 'Oude kennis'. Elk mens heeft vanaf een bepaalde leeftijd kennis in zijn hoofd die volstrekt zinloos is geworden. Jo de Roo won Bordeaux-Parijs in '62. Kaz Lux was de zanger van Brainbox. Op Landbouw zat Lardinois. 'Niemand heeft er nog behoefte aan, toch moet die oude kennis eruit, van tijd tot tijd.' Dus bel eens aan bij een bejaarde in uw buurt en val haar lastig met uw weetjes. Grote kans dat ze blij is met het bezoek en zelf een grote stroom aan oude kennis gaat lozen.


Maar niet alleen mensen leren bij Geenen hoe ze gelukkiger kunnen worden, ook insecten krijgen kansen. De aflevering 'Dieren die je mag doodslaan' biedt tips en trucs voor muggen die snakken naar sympathie. Geenen denkt dat er voor het ongedierte veel te winnen valt als er mooie namen aan gegeven worden, want een mug die Calypso of Rhapsody heet zal niet snel worden gemept en zelfs is het denkbaar dat kinderen ermee willen knuffelen.


Een meisje komt aangehold met een mug aan een touwtje: 'O mams! Is hij niet snoezig?' Moeder: 'Als je huiswerk er maar niet onder lijdt!'


Pieter Geenen: Zelf problemen maken.


De Harmonie; 108 pagina's ; € 19,90.


ISBN 978 90 7616 825 8.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden