Wenken voor de luie huurmoordenaar

Jaren geleden plopten ze bij bosjes tevoorschijn: tijdschriften zónder papier. Nu zijn ze nergens meer te bekennen, de magazines op cd-rom die de lezer op zijn computer moet bekijken....

Het waarom van het mislukken van het tijdschrift op disk is nooit onderzocht. Kennelijk valt het de mens zwaar zes eeuwen boekdrukkunst te onderdrukken. Teksten van een beeldscherm lezen is vermoeiend. Een blad op de pc laat zich minder makkelijk op het toilet consumeren, een blad van papier kan daar zelfs een tweede doel dienen.

Ook het nieuwe tijdschrift GameDVD kan het niet laten om inkt op dode bomen te smeren. Terwijl de schijf bij het blad de énige reden voor de aanschaf is. Op de dvd staan 33 demonstratie-versies van computerspellen gerangschikt, naast lokfilmpjes en zestien kleinere spelletjes.

Het bijbehorende drukwerk is louter een handleiding, legt de uitgever in een persbericht uit. GameDVD richt zich op consumenten die af en toe ter verpozing een computerspel spelen. Ze ontberen meestal het geduld om zich in de bediening te verdiepen.

Zie daar het gat in de markt, waar GameDVD zeker 20duizend Nederlandse en Vlaamse gamers ziet ronddolen. Want de demonstratie-versies van de spellen die op internet worden aangeboden missen vaak een deugdelijke, laat staan Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Ze moeten ook nog eens gedownload worden. Dat vereist tijd en geld. 'Al met al bezorgt het je meer frustratie dan plezier', vindt hoofdredacteur Jos Bouwman.

Zijn opmerking over de complexiteit van spellen snijdt hout. Zeker de games voor de pc zijn soms duivels ingewikkeld te besturen. Muis en toetsenbord zijn niet bedoeld om een huurmoordenaar in een virtuele wereld op pad te sturen (Hitman 2) De kleine Nederlandse markt loont zich amper voor een vertaling.

GameDVD legt van elk spel op twee pagina's uit wat de bedoeling is en wat er in de demonstratie-versie valt te beleven. De artikelen bieden een duidelijke uitleg bij de vensters, knoppen en signalen die in beeld verschijnen. In een apart kader staat de bediening toets voor toets uitgelegd.

De vormgeving van GameDVD is sober en overzichtelijk, in tegenstelling tot de meeste gewone gamestijdschriften. Het blad mist de prachtige beelden die je bij de concurrentie aantreft: het beperkt zich tot de schermen zoals je die in de spellen vindt. Andere magazines grossieren in illustraties die alleen voor publiciteitsdoeleinden zijn gemaakt. Die overtreffen meestal vér de kwaliteit van het gebodene op het beeldscherm.

Op twee punten valt GameDVD nog wel te verbeteren. De spellen die op de schijf staan moeten eerst op de harde schijf van een pc worden geïnstalleerd. Het zou gemakkelijker zijn als je een game direct van de dvd kon spelen. Het is technisch wat ingewikkelder maar niet onmogelijk. De redactie zou verder zelf de eisen moeten formuleren die een spel aan een computer stelt. Nu staan de specificaties vermeld die de producenten hanteren. Die houden het graag eenvoudig, om spelers met zwakkere pc's niet bijvoorbaat af te schrikken.

Blijft tot slot de vraag waarom we na de aanschaf van GameDVD nog naar de speelgoedwinkel moeten. De casual gamer komt met de meeste probeerversies een heel eind en krijgt 33 titels voor een zevende van de prijs van een compleet spel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden