Wenen ligt niet aan de Donau

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Een terras in Wenen omstreeks 1900.Beeld Lebrecht / Hollandse Hoogte

Wenen, 18 januari 1843

Het carnaval nadert en ik ga dikwijls naar het bal in de Sperl en de Birne, waar het leuker is dan in de andere gelegenheden. Het zijn grote, schitterend gedecoreerde zalen. De vrouwen zijn beter gekleed, dat wil zeggen meer naar de Parijse mode, dan de vrouwen uit de lagere standen.

De wals is hier even hartstochtelijk en uitzinnig als in de taveernen, en de tabaksdampen zijn niet minder dicht. In de Sperl gebruikt men de avondmaaltijd en het souper ook altijd te midden van dans en muziek, en slierten dansers springen rond de tafeltjes zonder dat de eters zich er iets van aantrekken.

Het spijt me dat ik nog alleen kan vertellen hoe de Weense bevolking zich 's winters vermaakt. Toch had het Prater, dat ik pas te zien kreeg toen het zijn groen al helemaal kwijt was, zijn schoonheid nog niet totaal verloren; vooral als het gesneeuwd heeft, ziet het er bekoorlijk uit.

Opnieuw kwamen de mensen er massaal de cafés, de casino's en de elegante paviljoens binnenstromen, die al dadelijk zichtbaar zijn achter het kale struikgewas. De roedels reeën lopen vrij rond in het park, waar ze worden gevoerd, en de bossen en weilanden worden door verscheidene armen van de Donau in eilanden geknipt.

Links begint de weg van Wenen naar Brünn. Een kwart mijl verderop stroomt de Donau (want Wenen ligt evenmin aan de Donau als Straatsburg aan de Rijn).

Gérard de Nerval (1808-1855), Frans schrijver en dichter. Ingekort fragment uit Reis naar de Oriënt. Vertaling Hannie Vermeer-Pardoen. Van Gennep, 2011.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden