Welzijn en Sport (CDA)

Naam: Clémence Ross-van Dorp (45)..

Net als collega-staatssecretaris Joop Wijn werd Clémence Ross vier jaar geleden de Tweede Kamerfractie binnengehaald om de vernieuwing van het CDA gezicht te geven. Dat lukte: de opvolgster van Margo Vliegenthart wist de aandacht snel op zich te vestigen. Overigens niet in de laatste plaats door haar, zeker voor Tweede Kamerbegrippen, nog jonge verschijning.

De CDA'er heeft een bont arbeidsverleden. Ze was doktersassistente, lerares Engels en verkoopster in een boetiek. Ze rondde de moeilijke studie sinologie af en meldde zich in 1990 bij het CDA. Ze werkte vervolgens acht jaar lang bij de christen-democratische fractie in Brussel.

In de Kamer kreeg ze het prestigieuze woordvoerderschap Onderwijs, en de zware portefeuille medisch-ethische kwesties.

Vooral op dat laatste gebied weerde ze zich fel tegen het in haar ogen ver doorgeslagen paarse beleid.

De samenwerking met haar LPF-minister Bomhoff zal wat dat betreft nog wel eens lastig kunnen worden. Als oud-PvdA'er houdt hij er aanzienlijk andere standpunten op na over zaken als euthanasie en abortus, die voor het CDA-lid zo belangrijk zijn.

Gelukkig voor Ross heeft het CDA wel voor elkaar gekregen dat het nieuwe kabinet meer geld uittrekt voor de palliatieve zorg, zorg voor patiënten in hun laatste levensfase. De christen-democraten verwachten dat door betere palliatieve zorg de vraag naar euthanasie zal afnemen.

Aan Ross de taak om dat beleid vorm te geven. De nieuwe staatssecretaris zal ook de door Vliegenthart ingezette modernisering van de ouderen- en gehandicaptenzorg moeten doorzetten. Dat zijn nog steeds sectoren met lange wachtlijsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden