Wellink zwaar onder druk

Den Haag Ondanks zware kritiek van de onafhankelijke commissie-Scheltema handhaaft minister De Jager van Financiën de leiding van De Nederlandsche Bank....

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en Robert Giebels

Toen de bank van Dirk Scheringa er eenmaal was, heeft De Nederlandsche Bank er volgens Scheltema krachteloos toezicht op gehouden. ‘DNB heeft te weinig haar tanden laten zien’, zei Scheltema.

De financiële toezichthouder moet binnen een maand aan De Jager laten weten hoe deze zijn cultuur denkt te gaan veranderen. Op het ministerie wordt dat gezien als een forse tik op de vingers van DNB-president Nout Wellink. Vandaag komt die voor een hoorzitting naar de Tweede Kamer. Een dag later debatteert de Kamer over Scheltema’s rapport.

Een Kamermeerderheid gunt Wellink vooralsnog het voordeel van de twijfel. Maar veel partijen zeggen dat de bankpresident vanavond zijn best moet doen, willen ze het vertrouwen niet opzeggen. ‘De vraag aan de minister is waarom hij denkt dat deze directie een cultuurverandering in goede banen kan leiden’, zegt Ed Groot van de PvdA. Jolande Sap van GroenLinks gaat verder: ‘Er is een bank failliet die geen bank had mogen zijn. Dan moet verantwoordelijkheid worden genomen.’ Overigens gaat de Kamer niet over het aanblijven van Wellink. De minister van Financiën wel.

Wellink zelf wilde voor het gesprek met de Tweede Kamer geen commentaar geven op de kritiek van Scheltema. Wel liet de toezichthouder weten het rapport van Scheltema en zijn conclusies ‘op hoofdlijnen’ te onderschrijven.

Volgens oud-topambtenaar Sweder van Wijnbergen moet Wellink op grond van het rapport zijn conclusies trekken en de eer aan zichzelf houden. Niet alleen om wat Scheltema DNB verwijt, maar ook omdat Wellink niet de noodzakelijke veranderingen bij DNB moet leiden. ‘De man die de zaak uit de rails liet lopen, moet die zaak niet weer op de rails gaan zetten’, zegt Van Wijnbergen.

Hoewel de commissie harde kritiek heeft op DNB, krijgt Dirk Scheringa het grootste verwijt voor het omvallen van zijn bank. Scheringa, ‘sterk commercieel ingesteld’, duldde nauwelijks tegenspraak. Het ontbrak aan ‘machtsevenwicht in de leiding’. De raad van commissarissen wist geen vuist te maken tegen de almachtige bestuursvoorzitter. Dat hij de bank gebruikte om zijn hobby’s te bekostigen – de voetbalclub AZ en zijn museum voor magisch realisme – leverde extra complicaties op.

DNB was van de problemen op de hoogte, maar greep niet in. ‘Krachtdadiger optreden door DNB tegen de onbalans in de leiding en tegen belangenverstrengeling in de verhouding van DSB Bank met DSB Beheer was gerechtvaardigd geweest.’ DSB Beheer was het vehikel waarin Scheringa zijn liefhebberijen had ondergebracht.

Scheltema zou begin dit jaar rapporteren, maar dat werd uitgesteld. Dat voedde de vrees dat de toezichthouder zou proberen onwelgevallige informatie uit het rapport te halen. Scheltema verzekert dat dat niet is gebeurd.

Ten Eerste Pagina 4 en 5

Commentaar Pagina 20

Economie Pagina 24 en 25

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden