'Wellink wist in 2005 van problemen Fortis'
Amsterdam Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) was al in 2005 op de hoogte van problemen bij de top van het Belgisch-Nederlandse Fortis....
Fortis-commissaris Annemieke Roobeek had de DNB-president in mei van dat jaar vertrouwelijk verteld dat het bestuur regels op het gebied van goed bestuur niet naleefde. Dit staat in het donderdag verschenen boek De Kloof van NRC-journalist Piet Depuydt.
Roobeek, die tegenwoordig namens de staat commissaris is bij ABN Amro, was sinds 1997 commissaris bij Fortis. Ze zag gaandeweg dat de Belgen de overhand kregen en bankkennis uit Nederland naar Brussel overhevelden. Ook had ze haar bedenkingen bij de machtspositie van graaf Maurice Lippens, de president-commissaris van Fortis. Bij Fortis bestond de top uit dagelijks bestuurders en toezichthouders.
Roobeek, hoogleraar strategie aan de Nyenrode Business University, deelde haar ervaringen bij Fortis ruim voordat deze bank-verzekeraar in 2007 ABN Amro overnam. Fortis, dat destijd de hoofdprijs betaalde voor de Nederlandse delen van ABN Amro, verslikte zich in deze overname en de Nederlandse overheid moest de bank in 2009 redden.
De verklaring van Roobeek is opmerkelijk omdat hieruit blijkt dat DNB kennis had over misstanden bij Fortis van een goede interne bron. DNB heeft de overname van ABN Amro ondanks deze kennis niet gedwarsboomd.
In een interview met NRC Handelsblad zegt Roobeek dat minister Bos van Financiën de omstreden overname geen strobreed in de weg heeft gelegd ondanks zorgen van de toezichthouder. Volgens Roobeek kreeg Wellink geen voet aan de grond in Den Haag. Roobeek heeft nog geprobeerd premier Balkenende te overtuigen maar dat mocht niet baten. ‘Balkenende toonde begrip voor mijn standpunt, maar er is daarna geen politiek initiatief gekomen’, aldus Roobeek.
Roobeek had haar kennis over de interne problemen en creatief boekhouden bij Fortis opgedaan tijdens lunchgesprekken met managers. Voorzitter Lippens was altijd tegenstander geweest van deze bijeenkomsten.
In het voorjaar van 2005 kreeg Roobeek te horen dat ze niet in aanmerking kwam voor een volgende termijn als commissaris. De reden was een kerstkaart die ze naar bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron had gestuurd. Daarin had ze geschreven dat hij talent uit Nederland een eerlijke kans moest geven. Volgens Lippens was ze met deze kritiek buiten haar boekje gegaan.