Wellink: 'Systeemrisico te laat begrepen'

Bankentoezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft niet beseft dat risico's die banken nemen, zodanig in elkaar kunnen grijpen dat het hele financiële systeem dreigt om te vallen.

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en Robert Giebels

Pas toen dat systeemrisico leidde tot de kredietcrisis werd DNB zich hiervan bewust. Dat zei DNB-president Nout Wellink in een gesprek met de parlementaire onderzoekscommissie De Wit, die oorzaken en gevolgen van de financiële crisis onderzoekt.

Er was geruime tijd naar de komst van Wellink uitgekeken, omdat de commissie de voorbije eerste twee weken van zogenoemde openbare gesprekken sterk aankoerste op het leggen van de schuldvraag voor de crisis bij de toezichthouder van de financiële sector.

[VIDEO]

Kennis van nu

Wellink werd door de negatief getoonzette vragen van de commissie echter niet in het nauw gebracht. Hij benadrukte in het 2,5 uur durende gesprek dat het zinloos is om met de kennis van nu tegen de crisis aan te kijken. 'Ik zou willen dat ik vandaag beslissingen kan nemen met de kennis van morgen.'

Wellink zei vanaf 2000 voortdurend en op alle mogelijke manieren te hebben gewaarschuwd voor de steeds grotere en meer en meer onverantwoorde risico's die hij de financiële instellingen zag nemen. 'DNB heeft als eerste en enige in de wereld ook maatregelen genomen in de vorm van strakkere regels', zei Wellink.

Hij voegde eraan toe dat op dit moment verder aangescherpte regels worden gemaakt voor de banken. Het gaat daarbij vooral om de hoogte van financiële buffers die banken minimaal aan moeten houden. 'Die moeten omhoog, maar we zien landen er steeds meer aan twijfelen of die nieuwe regels wel nodig zijn, nu het economisch herstel is ingezet.'

Internationale regels

De centrale bankpresident kondigde aan dat als de nieuwe internationale regels te lang op zich laten wachten, hij gaat proberen ze op zijn minst voor Nederland te introduceren.

Wat Wellink en DNB ook anders gaan doen is het aanpakken van de beloningen in financiële sector. Voor de crisis was daar geen belangstelling voor, legde hij uit. 'We hebben de schadelijke invloed van die prikkels onderschat. Maar geleidelijk snapten we dat de beloningen die soms met geen pen te beschrijven zijn, een ernstig risico voor het systeem begonnen te zorgen.' Voortaan vormen de beloningen een belangrijk onderwerp voor de toezichthouder, zei Wellink.

Nout Wellink (ANP) Beeld
Nout Wellink (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden