Wellink: Nee tegen grondwet verlamt Europa

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank is voorstander van de Europese grondwet en vindt het ‘volstrekt ten onrechte’ dat de euro in de discussie wordt betrokken....

ANP

Volgens Wellink heeft de afwijzing van de grondwet op de korte termijn geen grote invloed, maar op de langere termijn zal ze leiden tot een ‘verlamming van Europa’. ‘Iedere kans om de werkgelegenheid te verbeteren moet worden aangegrepen’, aldus Wellink.

‘Een non-discussie’, noemde de bankpresident de ophef over de instapkoers van de gulden bij de invoering van de euro. ‘Economen spraken van een storm in een glas water, voor mij is een glas nog te groot.’

Minister Zalm van Financiën liet eerder op de dag weten er verschrikkelijk van te balen dat de Nederlandse bevolking denkt bestolen te zijn bij de invoering van de euro. Volgens hem zijn dat ‘leugens’ en ‘indianenverhalen’.

Zalm zei dat woensdag naar aanleiding van berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Daaruit blijkt dat de gulden in 1998 bij de omwisseling naar de euro wel te laag is gewaardeerd vergeleken met de Duitse mark, maar niet vergeleken met het gemiddelde in het eurogebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden