Wellink legt bonus niet aan banden

Bonusbeleid hoort in wet, zegt Wellink...

Van onze verslaggever Douwe Douwes

den haag Het parlement moet zelf met wetgeving komen als het de hoogte van bonussen bij banken wil aanpakken. Dat vindt president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder van de banken. Het is niet aan de toezichthouder om een bepaald percentage van het basissalaris als maximum te stellen.

Wellink was donderdag in de Tweede Kamer om over het beloningsbeleid van de banken te spreken. Samen met de Autoriteit Financiële Markten heeft DNB daar in mei principes voor opgesteld.

DNB kan nu alleen ingrijpen als dat nodig is voor de stabiliteit van de bank. ‘Als u verder wilt gaan dan dat, zal dat ergens op gebaseerd moeten zijn’, hield Wellink de Kamer voor. ‘Als u maximumpercentages wilt invoeren of salarissen wilt openbreken, moet u nieuwe wetgeving maken.’

PvdA-Kamerlid Paul Kalma ziet in de opmerkingen een aansporing om daarmee aan de slag te gaan. Ewout Irrgang van de SP doet in ieder geval mee: ‘We kunnen er binnen anderhalve week een wet doorheen jagen.’ Het wachten is op wat er in Pittsburgh gebeurt. Daar spreken de twintig grootste economieën deze week in de G20-top over bonussen.

De Kamer wordt ongeduldig over het uitblijven van regelgeving. Kort geleden toonde het parlement zich niet erg tevreden met een gedragscode van de banken zelf. Daarin staat dat de top geen bonus mag krijgen die hoger is dan 100 procent van het basissalaris. Maar de handelaren in de dealing room bijvoorbeeld vallen buiten de code.

Wellink toonde zich een stuk kritischer over de bonussen dan bij eerdere optredens in de Kamer. Hij toonde begrip voor de maatschappelijke onvrede die is ontstaan over banken die met miljarden aan belastinggeld zijn gered, maar gewoon doorgaan met uitdelen. ‘Er is sprake geweest van morele ontsporing. Zo veel geld, dat verdién je niet.’

Wellink had stevige kritiek op banken die in het crisisjaar 2008 nog dikke bonussen hebben uitgekeerd, tot bijna drie maal het jaarsalaris. ‘Wij zijn buitengewoon onaangenaam getroffen door de uitkomsten’, aldus de bankpresident. ‘Wat uit dat rapport komt, kan niet.’

Hij kondigde een serie ‘norm-overdragende’ gesprekken aan. ‘Dit mag zich niet herhalen. Maar De DNB-president waarschuwt er wel voor om al te strakke regels vast te leggen. Bankhandelaren die geen bonussen meer ontvangen, zullen overstappen naar de ongereguleerde wereld van de hedgefondsen. ‘De schaduw-financiële wereld wordt substantieel vergroot’, voorspelt Wellink. ‘Als alle handelaren van een bank weglopen, heeft die een probleem.’

Kees Vendrik (GroenLinks) probeerde Wellink te verleiden tot een moreel appèl op banken om in 2009 geen bonussen uit te keren. Zo ver ging hij niet: ‘Daarvoor moet u bij de minister zijn’.

Maar Wellink wilde wel een persoonlijke oproep aan banken doen om in de crisisjaren geen bonussen meer uit te keren aan de top. ‘Dat is van belang voor alles eronder’, antwoordde hij op de vraag of er niet ook paal en perk moet worden gesteld aan bonussen van handelaren. Die verdienen vaak een veelvoud van hun vaste salaris aan bonussen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden