Wellink en De Jager achter China

China doet niets verkeerd als het de koers van de yuan 'kunstmatig laag houdt'. De VS moeten naar zichzelf kijken en hun handels- en begrotingstekort aanpakken.

WASHINGTON Nederland heeft zich opgeworpen als de verdediger van China in het hoog oplopende conflict over de 'kunstmatig laag gehouden koers van de yuan'. Minister van Financiën Jan-Kees de Jager en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zijn het oneens met de felle kritiek van andere westerse landen en vooral de Verenigde Staten op het Chinese wisselkoersbeleid.


Wellink zei aan de vooravond van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank dat de Amerikanen orde op zaken moeten stellen in eigen huis door het handelstekort en het begrotingstekort aan te pakken.


In een gesprek met Nederlandse journalisten zei de DNB-president dat discussies over de wisselkoersen heilloos zijn. 'Er zullen komend weekeinde op de jaarvergadering geen concrete afspraken worden gemaakt. Dat zal ook niet gebeuren op de top van de G20 in Seoul volgende maand', aldus Wellink., aldus Wellink, die voor het laatst als bankpresident de jaarvergaderingen van IMF en Wereldbank bijwoont.


Felle aanval

Hij deed hierbij een felle aanval op de VS. 'De rest van de wereld doet aanpassingen terwijl het Amerikaanse tekort nog nooit zo lang zo hoog is geweest. De Amerikanen kunnen zich dankzij de positie van de dollar als reservevaluta veel meer permitteren dan andere landen. Maar ze moeten nu een keer naar zichzelf kijken.'


Hij toonde begrip voor de Chinese aanpak. Ze laten de koers van de yuan af en toe een heel klein beetje stijgen. Maar als ze zien dat de export en de werkgelegenheid daardoor worden bedreigd, koppelen ze de munt weer meteen aan de dollar. Deze kunstmatige sturing van de yuan is veel landen die worden overstroomd met Chinese producten, echter een doorn in het oog.


De bekende miljardair en investeerder George Soros waarschuwde vrijdag voor een valutaoorlog. Hij schreef in een artikel in de Britse krant The Financial Times dat 'de valutamarkt de plek is waar verschillend economisch beleid en verschillende economische en politieke systemen elkaar tegenkomen en botsen'. 'China is - of het dat nu wil of niet - een van de leiders geworden van de wereldeconomie. Maar het land neemt niet zijn verantwoordelijkheid. Het wereldwijde valutasysteem kan in elkaar storten en de economie in de val meenemen.'


De wisselkoersdiscussie stond vrijdag hoog op de agenda van de ontmoeting van de G7 in Washington, maar IMF-topman Dominique Strauss-Kahn sloot van tevoren al uit dat er concrete afspraken zouden worden gemaakt over de wenselijke hoogte van valutakoersen.


Minister De Jager zei zich hier ook niet aan te willen wagen. 'Ik ben zes maanden geleden aangetreden toen de euro 1,40 dollar was. Nadat de munt naar 1,20 dollar was gegaan, werd mij gevraagd of ik niet ongerust was over de daling. Nu de euro weer 1,40 dollar is, wordt mij weer gevraagd of ik mij zorgen maak over de stijging.' Wellink voegde daaraan toe dat niet alleen naar de verhouding van de euro met de dollar moet worden gekeken. 'Duitsland heeft de afgelopen tijd bijvoorbeeld geprofiteerd van de sterke yen. Zij konden hun auto's overal op de wereld slijten omdat de yen zo duur was.'


De Jager noemde wisselkoersen een weergave van vele internationale gremia. Griekenland en Portugal moeten niet worden geholpen met een lagere eurokoers. Ze moeten vooral structurele aanpassingen doen zoals verhoging van de productiviteit en verlaging van de salarissen. 'De ambtenarensalarissen in Griekenland en Spanje zijn sinds de invoering van de euro met 120 procent gestegen. Gemiddeld was dat voor de eurozone 30 procent. Ook voor Nederland was dat 30 procent. Dat moet worden hersteld.'


Minder bezuinigen

Hij wees oproepen van politici en economen af dat landen met grote handelsoverschotten, zoals Nederland en Duitsland, minder moeten bezuinigen om landen met tekorten, zoals Griekenland, de kans te geven hun export op te voeren. Wellink: 'We moeten niet naar Duitsland en Nederland kijken. Laten we kijken naar de hele eurozone. Die heeft een evenwichtige handelsbalans. Als Duitsland en Nederland hun overschotten wegwerken, dan zitten we direct met tekorten van Amerikaanse omvang.'


007 bij Wereldbank

Ineens arriveerde James Bond in het hoofdkantoor van de Wereldbank in Washington. Tenminste, Wereldbankpresident Robert Zoellick had de vorige vertolker van agent 007, Pierce Brosnan, uitgenodigd.


De Ierse acteur bleek een buikje te hebben gekregen sinds hij zijn Walther PPK aan de wilgen heeft gehangen. Aan de vooravond van de Wereldbankvergadering dit weekeinde wilde hij de aandacht vestigen op de biodiversiteit en bedreigde diersoorten in Afrika. De 187 deelnemende landen aan de conferentie in Washington kregen de spectaculaire film Great Migrations over de dierentrek in Afrika te zien.


Een dag eerder deden de actrice Anne Hathaway en het model Christy Turlington al mee aan de presentatie van een project voor betere opleidingsmogelijkheden voor vrouwen van 15 tot 24 jaar. De Wereldbank hoopt zo meer aandacht te krijgen voor haar projecten. Ze volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Naties, die honderden sterren als goodwill-ambassadeurs hebben, zoals George Clooney en Roger Moore.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden