Wellink en CPB tegen verhoging van WAO
Bij herinrichting van de WAO moet de uitkering voor arbeidsongeschikten niet worden verhoogd. De boetes voor bedrijven mogen ook pas worden afgeschaft als de toeloop op de WAO tot een kwart is teruggebracht....
Vakbeweging, werkgevers en kroonleden in de Sociaal-Economische Raad willen de WAO alleen toekennen aan duurzaam volledig arbeidsongeschikten. Dit moet de toeloop beperken tot jaarlijks 25 duizend mensen, een kwart van het huidige aantal. Werknemers met minder beperkingen krijgen een aanvulling op hun loon als dat met meer dan 35 procent terugvalt.
In het SER-voorstel krijgen duurzaam volledig arbeidsongeschikten een uitkering van 75 procent van het gemiddeld in de laatste drie jaar verdiende loon. Nu is de uitkering maximaal 70 procent van het laatste loon. De WAO-boete die werkgevers nu betalen als werknemers in de WAO terechtkomen, kan direct verdwijnen.
In de Sociaal-Economische Raad zit naast de directeur van het Centraal Planbureau, Henk Don, ook de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink. Zij hebben in het overleg hun bezwaren tegen de voorgestelde nieuwe opzet van de arbeidsongeschiktheidsregeling kenbaar gemaakt in een amendement.
De bank en het CPB twijfelen aan de haalbaarheid van de doelstelling de WAO-instroom te beperken tot een kwart. Zij stellen een 'aangepaste, gefaseerde' invoering voor op drie punten.
De afschaffing van de WAO-boete voor werkgevers zou pas aan de orde mogen komen als de de instroom daadwerkelijk tot een kwart is gedaald. Wel zou de periode waarover werkgevers een hogere WAO-premie betalen als een werknemer in de WAO terechtkomt, kunnen worden beperkt van vijf naar vier jaar.
De verhoging van de uitkering voor volledig arbeidsongeschikten zou pas aan de orde mogen komen als het nieuwe stelsel 'voldoende' besparingen oplevert.
Dit zijn voor de sociale partners cruciale punten. Werkgevers hechten aan de afschaffing van de WAO-boete, de vakbeweging klampt zich vast aan de hogere uitkering voor WAO'ers.
De Nederlandsche Bank en het CPB willen voorkomen dat verzekeraars proberen hun loonaanvullingsuitkeringen te ontlopen door gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers te laten ontslaan. Dat kan als geen aangepast werk te vinden is. De bank en het CPB stellen voor dat verzekeraars ook na ontslag aan de uitkering bijdragen.