Wellink benaderde ABP over Fortis

De Nederlandsche Bank heeft op het laatste moment de hulp ingeroepen van grote Nederlandse pensioenfondsen om de Nederlandse delen van het Fortisconcern te redden. Dat verklaarde Dick Sluimers, de baas van het grootste pensioenfonds ABP, vrijdag voor de parlementaire enquêtecommissie-De Wit.

ROBERT GIEBELS

DEN HAAG - Sluimers vertelde dat hij op vrijdag 26 september een telefoontje kreeg van DNB-president Nout Wellink. De kans is groot dat ING een bod gaat doen op één of meerdere Nederlandse delen van Fortis, zei Wellink volgens Sluimers. De vraag was of ABP, de grootste institutionele belegger van Nederland, aan die transactie wilde meedoen. 'Wij zouden 2 miljard euro moeten inbrengen', herinnerde Sluimers zich. Het tweede pensioenfonds van Nederland, PGGM, was volgens hem ook gebeld.

De volgende dag, zaterdag, bleek dat Fortis door private partijen zoals ING niet te redden was. Zondag brachten de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheden uitkomst en namen zij 49 procent van het Fortisconcern over voor 11 miljard. Zonder die ingreep zou Fortis op maandag failliet zijn gegaan, is de opvatting van alle getuigen die 'De Wit' tot dusver heeft verhoord.

Het telefoontje van Wellink is om twee redenen opmerkelijk. Het late moment duidt erop dat DNB niet inschatte dat Fortis, inclusief het een jaar daarvoor overgenomen ABN Amro, op omvallen stond. Sluimers legde uit dat algemeen bekend is dat ABP enkele weken nodig zou hebben om de voors en tegens van het verzoek van Wellink door te rekenen.

De centralebankpresident wekte derhalve allesbehalve de indruk 'dat het binnen twee dagen afgelopen zou zijn met Fortis'. Verwarrend was dat de Fortistop diezelfde vrijdag liet weten dat er met hun concern niets aan de hand was, zei Sluimers. Tegelijk stroomden tientallen miljarden euro's de bank uit. Toenmalig Fortis-baas Jan-Michiel Hessels verklaarde voor de commissie dat DNB dat proces precies kon volgen.

Dat Wellink met Sluimers belde, was ook opvallend, omdat ABP voor 400 miljoen euro aan Fortisaandelen bezat. Tegelijkertijd was het pensioenfonds een zeer grote aandeelhouder van ING. Sluimers vindt niet dat Wellink hem koersgevoelige informatie gaf. 'Of ik ben gebeld voor- of nadat de beurs sloot, kan ik me niet meer herinneren', zei Sluimers.

Dat er volgens Wellink 'een grote kans' was dat ING Nederlandse delen, zoals ABN Amro, uit het Fortisconcern zou tillen, riep bij de enquêtecommissie de vraag op of dat niet tot ongewenste marktconcentratie zou leiden. 'Dat heeft geen rol gespeeld', zei Sluimers. ING's concurrent Rabobank overwoog de koop van juist niet-Nederlandse, maar Belgische delen van Fortis. Rabo vreesde door mededingingsautoriteiten gestraft te worden als de bank door een overname van ABN Amro te groot zou worden in Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden