Wellicht respijt voor families uit Srebrenica

Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken gaat kijken of tweehonderd gezinnen uit Srebrenica op humanitaire gronden een verblijfsvergunning kunnen krijgen...

Van onze verslaggever

Verdonk komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Die had de bewindsvrouw opgeroepen haar hand over haar hart te strijken. Verdonk had eerst gezegd de aanvragen niet meer te willen heroverwegen.

De gezinnen vallen buiten de jongste pardonregeling die Verdonk heeft afgekondigd, omdat deze vluchtelingen nog niet vijf jaar in Nederland verblijven.

Na de val van de enclave Srebrenica in 1995 vluchtten zij eerst naar andere gebieden in Bosnië. Omdat ze zich gediscrimineerd voelden en moeilijk aan huisvesting en werk kwamen, vroegen ze in 2000 asiel aan in Nederland. Zij waren te laat voor een ander pardon dat speciaal werd gegeven voor Srebrenica-vluchtelingen.

Dat de minister opnieuw naar hun dossiers gaat kijken, betekent niet dat zij een verblijfsstatus zullen krijgen. Bronnen op het departement waarschuwen voor te hoge verwachtingen.

Ongeveer 4000 tot 5000 asielzoekers die wel al langer dan vijf jaar in Nederland wachten op een status, vallen ook buiten de pardonregeling. Zij zitten nog in een andere procedure of moeten het land echt verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden