Wellicht moet Tinkebell meer parfum kopen en minder asielzoekers helpen

Sheila Sitalsing

Na het overleven van bloedbaden, mensensmokkelaars en een helletocht over zee. Na het opeten van identiteitspapieren, vlugvlug voordat de grensbewakers hem in het vizier krijgen. Na wilde busritten over het vasteland. Na het verhoor door de IND. Dan nog is de ontheemde die Neêrlands grazige weiden heeft weten te bereiken niet veilig. Er wacht nog een gevaar.

Eindigen als kunstproject van Tinkebell.

Wat Hans de Boer is voor het bedrijfsleven, is Katinka - Tinkebell - Simonse voor de kunsten: op gezette tijden doen ze iets krankzinnigs en als daar verontwaardigde of verwonderde reacties op volgen, zeggen ze dat ze een debat willen ontketenen, hypocrisie willen blootleggen, ironisch commentaar willen leveren.

Tinkebell heeft hart voor de zwakken. Ze stelde eens zestig pasgeboren haantjes, gered van de destructie, tentoon. Die zou ze alsnog zelf door de vermaler gooien, tenzij bezoekers van haar tentoonstelling de kuikentjes zouden kopen à raison van 15 euro. Het project wilde iets duidelijk maken over dierenliefde in tijden van bio-industrie. En misschien iets over afpersing, maar dat stond er niet bij.

Tinkebell houdt ook van ontheemden. In Vlissingen zette ze een huisje neer met daarin twee bedden, een tafel en een keukentje. Daarin stelde ze twee uitgeprocedeerde en onuitzetbare asielzoekers tentoon: Ezzedin uit Soedan en Shirac uit Armenië. De mensen mochten komen kijken. Misschien zouden er bijzondere dingen gebeuren, zou de plaatselijke bevolking de mannen in de armen sluiten, voor ze gaan zorgen.

Met aapjes kijken had het niks van doen, zei de kunstenares.

Tinkebell Beeld ANP
TinkebellBeeld ANP

En het heeft reuze geholpen, al verklaarde de burgemeester van Vlissingen na twee dagen de illegalenshow voor gesloten, zei de kunstenares later in een fraai interview met OneWorld: 'Mijn eigen broertje is vrachtwagenchauffeur en heeft PVV gestemd. Hij is bij het huisje gaan kijken. Hij was er echt door geraakt. Ik zei: Dit komt mede dankzij jouw PVV. Toen volgde er een heel diepe zucht, want dat wist hij echt niet.' Kunst met een missie.

Wie denkt dat illegalen en asielzoekers louter interessant materiaal zijn voor Tinkebell: driewerf neen, hun lot grijpt haar aan. In voornoemd interview: 'Ik kan gewoon niet tegen onrecht. Ik ben lid van meerdere politieke partijen, zodat ik overal inspraak heb. Tijdens de ledenraad van de PvdA heb ik gesproken tegen strafbaarstelling van illegaliteit. Dat is een beetje uit de hand gelopen. Ik ben gaan schreeuwen tegen Diederik Samsom, dat was heel naar. Toen was ik zo verdrietig dat ik mezelf heb getrakteerd op een nieuw parfum. Waar ik meteen spijt van had, ik dacht: hier had een vluchteling een maand van kunnen leven. Ik ben streng voor mezelf.'

Dat de reis van Tinkebell naar Afghanistan zou eindigen in consternatie en agitatie, stond dan ook in de sterren geschreven. Ze reisde een uitgezette asielzoeker achterna die wel/geen mensen heeft gemarteld (en dan niet voor de kunst), die wel/niet door de Nederlandse marechaussee is mishandeld (evenmin voor de kunst), die wel/geen toneelstuk heeft opgevoerd over zijn al dan niet vermeende verwondingen, dat laatste mogelijkerwijs ten behoeve van de kunst die Tinkebell naar aanleiding van deze affaire wil maken. Maar ook dat kan niemand met zekerheid zeggen.

Wellicht moet Tinkebell meer parfum kopen en minder asielzoekers helpen. Dat is voor alle partijen het beste.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden