Wellicht 'gele kaart' Duitsland

De Europese ministers van Financiën geven Duitsland in februari mogelijk een officiële waarschuwing, een soort gele kaart, omdat het begrotingstekort sterk oploopt....

De waarschuwing wordt gezien als een schrobbering, al heeft ze geen praktische gevolgen. Vorige week werd bekend dat het Duitse begrotingstekort vorig jaar is opgelopen tot 2,6 procent van het bruto nationaal product; voor volgend jaar wordt 2,7 procent voorzien. Het Verdrag van Maastricht staat maximaal 3 procent toe.

In februari geven de ministers een definitief oordeel, waarbij ze zich baseren op een rapport dat de Europese Commissie op 30 januari uitbrengt. De Commissie maakte maandagde weg vrij voor een gele kaart, door te stellen dat een eventuele waarschuwing niet betekent dat Duitsland verkeerd beleid voert.

'We hebben geen reden om te zeggen dat Duitsland zijn begroting moet aanpassen', aldus Zalm.

Dinsdag werd er al wel een definitief oordeel uitgesproken over de begrotingen van zes landen, waaronder Nederland. Die werden allemaal zonder veel discussie goedgekeurd.

Ook de Belgische aanpak kreeg een pluim, terwijl de Europese Commissie eerder nog kritiek uitte. Volgens de Belgische minister van Financien Reyndners was die kritiek gebaseerd op onjuiste gegevens. Hij zei dat de Commissie zich had verontschuldigd voor het misverstand.

Geen spoortje commentaar was er op de Nederlandse begroting. Zalm herinnerde fijntjes aan het rapport van de Raad van State kort na Prinsjesdag, waarin staat dat de terugdringing van de staatsschuld niet snel genoeg ging naar EU-normen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden