Wellicht geen geld uit WWIK voor kunstenaars

Kunstenaars die nog recht hebben op een uitkering uit de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK) krijgen mogelijk deze maand hun geld niet. Staatssecretaris Paul de Krom (VVD) van Sociale Zaken heeft nog geen overgangsregeling ontworpen en ook geen instructies gegeven om de WWIK door te betalen. Gemeenten zeggen daardoor geen geld te kunnen uitkeren.

VAN ONZE VERSLAGGEVER VICTOR DE KOK

AMSTERDAM - De wethouders Werk en Inkomen van de gemeenten hebben een brandbrief gestuurd naar de staatssecretaris. In de brief stellen zij een ultimatum. Als er voor dinsdag 17 januari geen duidelijkheid is, zullen zij geen geld kunnen uitkeren aan de kunstenaars. Volgens de wethouders ontbreekt het aan een rechtsgrond.

In december ging de Eerste Kamer akkoord met een wetsvoorstel waardoor de WWIK per 1 januari werd afgeschaft zonder een overgangsrecht te regelen. De kunstenaars gingen naar de rechter. De rechtbank in Den Haag bepaalde dat kunstenaars die tot 1 januari 2012 gebruikmaakten van de WWIK daar recht op hebben tot er een 'adequate overgangsregeling' is getroffen. Staatssecretaris De Krom kondigde al aan in beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Ruim drieduizend kunstenaars verwachten deze maand gebruik te maken van de WWIK, een regeling die hen steunt bij het opbouwen van een zelfstandige beroepspraktijk. Zij hebben 48 maanden recht op 70 procent van een bijstandsuitkering als zij een stijgend inkomen weten te vergaren uit hun kunst. Ze mogen bijverdienen tot een totaal van 125 procent van het bijstandsniveau.

Volgens de wethouders worden de gemeenten 'overspoeld met vragen van kunstenaars die in grote onzekerheid leven'. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en een aantal kleinere gemeenten ondertekenden de brief.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden