Wellicht claim mantelzorgers

AMSTERDAM - Sommige mantelzorgers kunnen mogelijk honderdduizenden euro's terugvorderen bij het ministerie van Financiën. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechter.


Mantelzorgers kunnen recht hebben op een vrijstelling tot 603.600 euro op de erfbelasting. Normaal is de vrijstelling 19.114 euro. De rechtbank in Haarlem oordeelde dat een vrouw die als mantelzorgster bij haar ernstig zieke moeder introk alsnog recht heeft op het belastingvoordeel. Ze liep na de dood van haar moeder in 2010 de vrijstelling voor de erfenis mis omdat ze geen 'mantelzorgcompliment', een tegemoetkoming van de overheid, had ontvangen.


Sinds januari 2010 kunnen mantelzorgers alleen aanspraak maken op het belastingvoordeel als ze de tegemoetkoming in het jaar voorafgaand aan het overlijden van de zieke ouder hebben ontvangen. Daarnaast moeten ouder en kind een samenlevingscontract hebben afgesloten. Maar niet alle mantelzorgers konden aan deze voorwaarden voldoen. Zij kunnen nu mogelijk bezwaar maken.


'Dit vonnis creëert naar mijn idee voor drie groepen mantelzorgers ruimte om alsnog de vrijstelling te krijgen', zegt notaris Aniel Autar: verzorgers van wie de ouder in 2010 overleed, mantelzorgers wier ouders op basis van een indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg op de wachtlijst stonden voor een zorginstelling maar die voor die tijd overleden, en ten slotte mensen die geen samenlevingscontract konden afsluiten doordat de vader of moeder wilsonbekwaam was.


Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, noemt de koppeling tussen het mantelzorgcompliment en de erfregeling idioot. De groep die in aanmerking komt voor het compliment slinkt bovendien. Het ministerie van Financiën bestudeert de uitspraak en laat weten hoger beroep te overwegen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden