Welles-nietes over te hoge hypotheeklasten

Volgens de Consumentenbond komt bijna geen enkele huizenbezitter in de problemen door te hoge hypotheeklasten. Toch scherpt de AFM de normen aan....

Van onze verslaggever Robert Giebels

amsterdam De ene consumentenorganisatie is het volstrekt oneens met de andere over het beperken van hypotheekleningen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bijna geen enkele huizenbezitter in betalingsproblemen zit door te hoge hypotheeklasten. Maar dat probleem was juist een van de redenen voor die andere organisatie die het consumentenbelang bewaakt, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), om de normen voor het krijgen van een hypotheeklening flink aan te scherpen.

AFM-voorzitter Hans Hoogervorst maakte die scherpere norm deze week bekend. De AFM, die toezicht houdt op het gedrag van financiële bedrijven, wil ermee voorkomen dat huiseigenaren in financiële problemen komen. De toezichthouder is er vooral bezorgd over dat de helft van alle hypotheekleningen aflossingsvrij zijn, waarbij na de looptijd nog steeds een lening resteert.

Volgens de Consumentenbond zorgen de voorstellen van de AFM ervoor dat consumenten veel moeilijker een hypotheeklening krijgen. De toezichthouder wil het liefst dat die lening niet meer is dan de aankoopwaarde van het huis. Doordat de koper dan kosten zoals de overdrachtsbelasting zelf moet financieren, denkt de Consumentenbond dat met name starters op de woningmarkt geneigd zullen zijn de aanschaf van hun eerste woning uit te stellen.

Ook stelt de bond in een reactie dat de AFM-norm leidt tot daling van huizenprijzen ‘met negatieve gevolgen voor de mensen die door betalingsproblemen al gedwongen zijn hun huis te verkopen’.

De Consumentenbond deed onderzoek onder 10 duizend consumenten die de afgelopen tien jaar een huis kochten. De bond wilde weten wat de relatie is tussen een te hoge hypotheek, zijnde meer dan 4,5 keer het bruto jaarsalaris, en betalingsproblemen. Driekwart van de mensen met betalingsproblemen, zitten onder die norm.

De bond redeneert dat omdat onvoorziene omstandigheden zoals plotselinge arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of ziekte financiële problemen veroorzaken – en niet een te hoge hypotheeklening in verhouding tot het inkomen of de waarde van het huis – het probleem dat de AFM ziet, niet bestaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden