Welkome fragmentatie

Overname van pabo door Rotterdamse basisscholen kan hbo aansporen betere kwaliteit te leveren.

SANDER VAN WALSUM

Negenenvijftig Rotterdamse basisscholen voelen zich zo slecht bediend door de reguliere pabo's - de hbo-opleidingen voor leerkrachten in het basisonderwijs - dat ze samen een pabo willen overnemen om die naar de eigen inzichten en noden te kunnen modelleren. Voor een sector die wordt gekenmerkt door risicomijding getuigt dit van lef.

Het ministerie van Onderwijs reageerde bij monde van staatssecretaris Halbe Zijlstra nogal zuinig op de vergevorderde plannen. Logisch. In het hoger beroepsonderwijs hebben zich de laatste decennia grote fusieprocessen voltrokken die vanuit de optiek van de broodheer de overzichtelijkheid van de sector ten goede zijn gekomen. Een overname van de pabo Thomas More door 59 Rotterdamse basisscholen zou het begin kunnen vormen van een tendens van fragmentatie.

Die ontwikkeling zou heel heilzaam voor het hbo kunnen zijn. De fusies hebben geen aantoonbare bijdrage geleverd aan de onderwijskwaliteit in het hbo, en evenmin aan de kostenbeheersing. De grote onderwijsconglomeraten gaan gebukt onder de zware last van een diffuse 'overhead' en hebben zich in sommige gevallen ontwikkeld tot een marktplaats voor (betaalde) vriendendiensten. Volgens de vereniging Beter Onderwijs Nederland wordt minder dan de helft van het hbo-budget metterdaad aan onderwijs besteed.

De hogescholen worden geacht de arbeidsmarkt te bedienen. Als de afnemers uit onvrede over het gebodene zelf hun professionals willen opleiden, moet dat worden toegejuicht. Al was het alleen maar omdat van deze zelfredzaamheid een aansporing op de hogescholen kan uitgaan om het beter te doen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden