Welkom reizigers. Handen omhoog!

Verbijsterde Amerikanen dachten aan terreur. Maar de marechaussee joeg op gewapende criminelen die weer op bolletjesslikkers jagen. De vangst: een paar wapens en vijftien aanhoudingen....

Iedereen, zonder uitzondering, werd gevisiteerd. Voor wie nog niet begreep wat hem zojuist was overkomen, gaf majoor Roede een toelichting in twee talen: 'U bent zojuist preventief gefouilleerd op het bezit van wapens. Dit betekent niet dat er een verdenking tegen u bestaat.'

Alle bezoekers, zo blijkt, zijn zojuist gearriveerd in 'een zogenaamd risicogebied, waar het aantal wapenincidenten groot is'. Op 6 mei dit jaar heeft de gemeenteraad van Haarlemmermeer daarom besloten dat de marechaussee op last van de officier van justitie iedereen mag fouilleren. 'Ook uw voertuig en bagage kunnen daarbij worden doorzocht.'

Verbaasde Amerikaanse toeristen dachten dat er sprake was van dreigende terreuraanslagen. Een onbekend aantal passagiers van de ochtendvlucht uit Suriname had echter direct door wat er aan de hand was: de marechaussee was op zoek naar gewapende criminelen, die geregeld hun bekende bolletjesslikkers uit Paramaribo onder dwang naar het toilet begeleiden en daar net zo lang wachten tot de koerier zijn kostbare lading heeft uitgepoept.

Dat het bij die overvallen niet zachtzinnig toegaat, bewees eerder dit jaar nog eens de vondst van een dode Surinamer in het stadsdeel Zeeburg. De man was opengesneden door onbekenden, die het op de bolletjes cocaïne in zijn darmen hadden gemunt. Op Schiphol zelf klinken regelmatig pistoolschoten.

De acties van woensdagochtend in de aankomsthal, tweemaal kort achter elkaar, leverde de arrrstatie van een verdachte overvaller op. Hij droeg een geladen pistool op zak. Direct daarna begaven de manschappen - honderddertig marechaussees, twee peletons van de mobiele eenheid, arrestatieteams en de hondenbrigade - zich naar een parkeergarage, waar opnieuw alle aanwezigen, inclusief hun voertuig en bagage, werden doorzocht.

Na de lunch keerde het gezelschap terug voor een laatste verrassingsoperatie: de honderden taxi's die dagelijks onder een viaduct wachten tot ze de officiële taxistandplaats op mogen, bleken in de val te zitten.

Gadegeslagen door een inmiddels tot oorlogssterkte aangegroeid medialeger werden de verontwaardigde taxichauffeurs aan de tand gevoeld.

Papiercontrole en minutieus onderzoek van de voertuigen leverden vier wapenstokken op, alsmede drie peperspuitbussen, een ploertendoder en een steekwapen.

Veertien chauffeurs konden hun taxi laten staan en moesten mee naar het bureau. Het aantal aanhoudingen stokte dus op vijftien. In totaal zijn ruim tweeduizend mensen gefouilleerd en driehonderd auto's doorzocht.

Het wapen van preventief fouilleren, gecombineerd met intensieve surveillance in probleemgebieden, zal de komende maanden vaker worden ingezet in en rondom Amsterdam. Vorige week werden vijf dagen lang alle metrostations en -treinen gecontroleerd. Het stadsdeel Zeeburg, berucht door de hoge criminaliteit, is binnenkort ook aan de beurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden