Nieuwsgames

Welkom in de nieuwe sociale virtualrealitywereld van Facebook

Facebook presenteert: de ‘sociale virtualrealitywereld’ Horizon. Het moet, met een beetje goede wil, een combinatie worden van het Facebook zoals we dat nu kennen en de virtuele werelden die we betreden met speciale brillen.

Laurens Verhagen
Facebook Horizon Beeld Facebook
Facebook HorizonBeeld Facebook

Horizon werd woensdag door Facebook aangekondigd en belooft een minder rauwe variant te worden van het oude Second Life. Mét virtualrealitybril dus. Het idee: iedere deelnemer start zijn avontuur met het maken van een digitale evenknie, een zogenoemde avatar. Met deze avatar beweegt hij zich door een virtuele wereld en ontmoet hij andere avatars.

Facebook maakt zelf een aantal ‘werelden’ waar ‘avontuur en ontdekken’ centraal staan. Als voorbeeld noemt het het spel Wing Strikers, waar mensen in vliegtuigjes kunnen stappen en met andere vliegeniers rondvliegen. Alles gebeurt met een virtualrealitybril op. Facebook maakt deze brillen zelf ook; in 2014 werd vr-brillenmaker Oculus gekocht voor 2,3 miljard dollar.

Horizon-gebruikers kunnen zelf ook werelden maken waardoor deze vanzelf steeds groter worden, zo is het idee. Volgens Facebook is hiervoor geen programmeerervaring nodig.

Second Life

In de gelikte promofilmpjes zien we avatars in verschillende kleurrijke landschappen bewegen of vliegen. Het concept is niet nieuw. In het vorige decennium was de virtuele wereld Second Life een paar jaar lang populair en – vooral – hip. Ook hier bewogen mensen met avatars door landschappen. En ook hier konden ze zelf werelden bouwen. Andere overeenkomst: de avatars kunnen van de ene naar de andere wereld gaan via teleportatie. Facebook noemt dat ‘telepods’.

Verschillen zijn er uiteraard ook. Second Life – dat overigens nog steeds bestaat – werkte destijds bijvoorbeeld niet met vr-brillen. Het werd gewoon op een desktop gespeeld. Via de muis bewogen spelers hun poppetje door een ruimte. Verder draaide het bij Second Life voor een belangrijk gedeelte om virtuele seks: avatars ontmoetten elkaar om via voorgeprogrammeerde standjes de gepixelde liefde met elkaar te bedrijven. Facebook zal zich hier verre van willen houden.

Een scene uit Second Life Beeld Linden Labs
Een scene uit Second LifeBeeld Linden Labs

Trollen

Net als van vervelende trollen overigens. Om inwoners te beschermen gaat Facebook eigen mensen inzetten binnen Horizon, zogenoemde ‘Horizon Locals’. Deze kunnen in actie komen als mensen zich bedreigd voelen. Dit is ook anders dan de lichtelijk anarchistische wereld van Second Life.

Ook voor Facebook zelf is de stap niet helemaal nieuw: tot nu toe experimenteerde het al voorzichtig met Facebook Spaces en Oculus Rooms. Deze worden volgende maand gesloten om later plaats te maken voor de nieuwe ambitie. Daarbij zal alles afhangen van de populariteit van de vr-brillen, die tot nu toe de massa’s nog niet weten te bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden