Welkom in Amsterdam, schalt het gastvrij

Al die dolende toeristen, dat is geen reclame voor Amsterdam. Daar sturen we een gastheer of -vrouw op af, bedacht oud-raadslid Frankfurther....

Van onze verslaggeefster Aimée Kiene

De Engelse vrouw staat geconcentreerd voorovergebogen een plattegrond te bestuderen als Elina Windster (18) uit Almere haar een welgemeend Welcome to Amsterdam in het oor toetert.

Nee nee, schudt de toeriste geschrokken haar hoofd, ze wil niks kopen van de jongedame in het rode windjack.

Ze heeft niet in de gaten dat Elina haar deze vrijdagochtend op de Dam wat gratis gastvrijheid komt toewuiven.

Want gastvrijheid, daar kan de hoofdstad wel wat meer van gebruiken, vond Guido Frankfurther, oud-wethouder van stadsdeel centrum enige tijd terug. ‘Het viel mij altijd al op dat de toeristen die je ziet lopen bij het Centraal Station of op het Muntplein vaak zo’n volstrekt gedesoriënteerde indruk maken. Die moeten we te hulp schieten, dacht ik.’

Hij vatte het plan op gastvrouwen en gastheren op deze verdwaalde reizigers af te sturen. Daarbij kon hij mooi inhaken bij het al bestaande project Welcome van de Amsterdamse Alliantie. Dit project heeft als doel ‘de vaak armzalige gastvrijheid van de Amsterdamse hotelmedewerkers, kassajuffrouwen of taxichauffeurs op te krikken.’ Per slot van rekening is het toerisme een belangrijke inkomstenbron voor Amsterdam.

En dus lopen vanaf deze week elke dag een stuk of twintig wandelende informatiepunten door de stad, herkenbaar aan hun rode outfit, inclusief een grote I op de rug.

Elina, stagiaire toerisme van het Schiphol College, is er een van het assertieve soort. Onvermoeibaar struint ze over de Dam, speurend naar slachtoffers met een backpack, fotocamera, stadsplattegrond en/of verdwaasde blik.

‘Ik heb geen mensenvrees’, verklaart ze haar enthousiasme. ‘Welcome to Amsterdam. Can I help you?’ Ze wordt vertederd gadegeslagen door haar collega Joep de Groot (61), oud-politieman en vrijwilliger bij het Gilde Amsterdam, een organisatie die onder meer rondleidingen door de stad organiseert. De studenten toerisme worden gekoppeld aan deze oudere vrijwilligers, die de stad op hun duimpje kennen.

‘Ik heb die groep Fransen even uitgelegd dat de broer van Napoleon het paleis op de Dam ooit nog eens heeft ingepikt’, zegt hij.

Elina trekt haar wenkbrauwen op. ‘Daar weet ik niet veel van hoor, van geschiedenis.’

‘Dat gaan we de komende maanden nog wel bijspijkeren’, zegt De Groot.

Dan wordt hij aangeklampt door een groep Britse jongens in korte broek, die al vroeg op zoek zijn naar bier. Hij dirigeert ze in de richting van het Red Light District, de buurt waar hij dertig jaar als wijkagent werkzaam was. Of ze het bier op straat kunnen opdrinken? ‘Beter van niet’, bromt De Groot.

Even verderop, bij het Centraal Station, is zojuist de internationale trein uit Duitsland gearriveerd. Een stoet toeristen loopt als gevolg van de bouwwerkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn binnen de kortste keren vast op een groot hek.

Gelukkig zijn daar Amanda Taroenoredjo (19) uit Almere en Martin Ribbens (58) uit Amsterdam, die glimlachend de toeristen doorverwijzen naar de trams, het Stedelijk Museum en Dam square. ‘Amsterdam is een gezellige stad’, zegt Ribbens. ‘En wij brengen die gezelligheid over, vanaf de eerste stap die ze hier zetten.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden