Reportage

'Welkom bij het mega haatbenefiet'

Ze hebben het 'haatwoord' als een geuzennaam omarmd, de organisatoren van de benefietbijeenkomst in Utrecht die op het laatste nippertje toch mocht doorgaan van de gemeente. 'Welkom bij de mega-haatbenefiet, met optredens van haatpredikers en een Marokkaanse haatcabaretier.' De posters aan de wanden van partycentrum Luxury zijn geprint bij een haatdrukkerij uit Hilversum.

Mannen staan buiten bij het benefietevenement van World Wide Relief in het Utrechtse partycentrum Luxury.Beeld Julius Schrank

Ze koketteren bewust met de haat om er de betekenis aan te ontnemen, legt Mohammed ('ik geef geen achternaam') van organisator World Wide Relief (WWR) vanmiddag uit. Het is enkele uren voordat de omstreden megabenefiet voor goede doelen in Palestina, Birma en Zuid-Marokko gaat beginnen.

De bijeenkomst is in een slecht daglicht komen staan na de 'affaire Rijswijk', zegt Mohammed. 'Wij zijn in de slipstream van de haatcampagne van De Telegraaf terechtgekomen.' Die krant bracht half februari het nieuws dat in Rijswijk 'met angst en beven' de komst van haatpredikers tegemoet werd gezien. Op 8 maart zouden ze komen spreken op een 'groot jihadgala'. En dat na de terroristische aanslagen in Parijs en Kopenhagen en de belofte van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) om buitenlandse haatpredikers te zullen weren.

Kamervragen werden gesteld. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) trok de visa van drie imams in. Nog altijd is niet bekend van wie en op welke gronden.

Mohammed: 'De Telegraaf ging verder op het oorlogspad en kwam vier dagen later bij ons uit.' Ook in Utrecht staan haatpredikers op het affiche, meldde de krant. Genoemd werd onder anderen de Saoedische sjeik Hassim Al-Hakeem. Volgens die sjeik, een leraar Engels, zouden afvalligen moeten worden gedood. En ook degenen die de profeet Mohammed beledigen.

'Goed in Engels'

Het partycentrum, geschrokken van de ophef, ontbond aanvankelijk het huurcontract, maar kwam daarop terug toen de gemeente Utrecht WWR woensdag toch het groene licht gaf. Er was geen strafrechtelijke grond om het benefiet te verbieden, concludeerde de burgemeester na overleg met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

De Saoedische sjeik is niet naar Utrecht gekomen. 'Er was te weinig tijd om een visum voor hem te regelen', zegt Mohammed. WWR heeft Al Hakeem willen uitnodigen, 'omdat hij zo goed in het Engels over liefdadigheid kan spreken'. De aantijgingen tegen hem 'kloppen niet', zegt Mohammed. 'Geen enkele. Bovendien: stel dat hij hier haat zou komen zaaien, dan heeft Nederland een perfect systeem om hem op te pakken en uit te zetten.'

De verslaggeefster mag even de mannenzaal in om met Mohammed te spreken, terwijl vrijwilligers stoelen aanslepen. Een mobiele wand scheidt de vrouwen van de mannen. Waarom die scheiding? 'Het is de bedoeling dat geluisterd wordt naar de lezingen', zegt Mohammed.

'Die zijn serieus. Het gaat over humanitaire hulpverlening, over mensen in nood. Het moet niet een te gezellige boel worden, met geflirt en zo.'

Beveiliging

Gezelligheid straalt het partycentrum niet bepaald uit. Buiten rijden politieauto's rond. WWR heeft een beveiligingsbedrijf ingehuurd. Elke bezoeker wordt grondig gefouilleerd. Journalisten mogen naar binnen, maar camera's en mobiele telefoons moeten worden ingeleverd 'op straffe van 500 euro boete'.

Omgeroepen wordt dat bij WRR dreigementen zijn binnengekomen. Daarom is de organisatie genoodzaakt 'bepaalde mensen' (journalisten, zo blijkt) om een identiteitsbewijs te vragen. Dat wordt gefotografeerd.

Aan de dameskant zitten aan het eind van de middag zo'n zeventig vrouwen op stoelen te wachten op wat komen gaat. De Somalisch-Nederlandse Fatima (28) uit Den Haag komt een praatje maken. Ze heeft geen moeite met de scheidingswand, al kan ze het evenement slechts via een beamer volgen, die de eerste uren ook nog eens hapert. 'Met vrouwen onder elkaar kan je je hoofddoek afdoen als je wilt, of je baby de borst geven.'

Fatima is gekomen voor 'de gezelligheid, die is gekoppeld aan liefdadigheid'. En om te leren van de predikers, zich verder te verdiepen in de islam. 'Dat die predikers haat zaaien is onzinnig, dat maken de media ervan.'

Ze is ervan overtuigd dat het opgehaalde geld ook echt bij de goede doelen terechtkomt en niet bij terroristische groeperingen. Volgens terrorismedeskundigen heeft WWR banden met de jihadsympathisanten uit Den Haag, van wie nu enkelen vastzitten op verdenking van ronselen voor Islamitische Staat (IS). Mohammed ontkent dergelijke banden.

Heeft Fatima geen behoefte de geldstromen van WWR te controleren? Er komt geen antwoord. Tot drie keer toe wordt omgeroepen dat bezoekers niet met de media mogen praten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden