Welke twitteraars hebben de meeste invloed op de macht?

Jaap Jansen, politiek eindredacteur bij Pauw & Witteman, is de twitteraar in Nederland met de grootste invloed op het gebied van politiek en maatschappij onder de bestuurlijke elite. Jansen wordt gevolgd door oud-Den Haag Vandaag-verslaggever Wouke van Scherrenburg en Volkskrant-journalist Kustaw Bessems.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau PeerReach in opdracht van de Volkskrant. PeerReach bracht de twitteraars in kaart die er het meest toe doen voor de politieke insiders in Nederland.


De leden van deze 'twelite' twitteren nieuws en opinies over politieke, economische en maatschappelijke thema's, hebben veel relevante volgers, worden vaak geretweet en scoren veel 'toptweets'.


Het meten van invloed op twitter is altijd een heikele operatie. PeerReach heeft de belangrijkste twitteraars geprobeerd te rangschikken met een speciaal computerprogramma en op basis van een combinatie van twee criteria: autoriteit en impact. Voor autoriteit is gekeken naar het aantal relevante volgers dat iemand heeft en het aantal relevante twitterlijsten waarop hij/zij staat - volgers en lijsten op het vlak van politiek, economie en maatschappij. Terreinen als sport, media en showbizz blijven dus buiten beschouwing.


Omdat met het criterium autoriteit niet wordt gemeten hoe actief iemand daadwerkelijk twittert, is ook gekeken naar impact. Die maatstaf is gebaseerd op het aantal toptweets dat iemand verzendt over relevante, dus politieke, economische of maatschappelijke onderwerpen. Dat kan gaan over de euro, de bezuinigingen, de ramp op de Filipijnen of het Zwarte Piet-debat.


Toptweets zijn tweets die het computerprogramma als belangrijk aanmerkt, zegt Nico Schoonderwoerd van PeerReach. 'Het gaat daarbij niet om tweets die simpelweg vaak gere-tweet worden (daarmee zou Geert Wilders bovenaan staan), maar om relevante tweets die we als invloedrijk beschouwen omdat ze in relevante kringen op grote schaal verder worden verspreid.'


De hoogst genoteerde twitteraar uit de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders, geen gezelschap dat erg actief is in de sociale media, blijkt André Rouvoet. De oud-politicus en voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland staat op nummer 18 van de twitterlijst, ruim voor de runners up uit de Top 200, oud-GroenLinks-leider Femke Halsema en oud-CDA-leider Maxime Verhagen. De Volkskrant Top 200 van 2013 wordt zaterdag gepubliceerd.


PeerReach is een Amsterdams start-up-bedrijf dat gespecialiseerd is in het analyseren van data over sociale media. Het bedrijf heeft op basis van eigen algoritmen inmiddels 140 miljoen twitteraccounts in kaart gebracht op een aantal deelgebieden zoals politiek, bedrijfsleven, sport en wetenschap.


morgen in vonk:


volkskrant.nl/twitter100


Jaap Jansen (Pauw &Witteman)


Wouke van Scherrenburg (ex-parlementair journalist)


Kustaw Bessems (de Volkskrant)


Jos Heymans (RTL)


Sywert van Lienden (G500)


Alexander Pechtold (D66)


Arend Jan Boekestijn (oud-Kamerlid VVD)


Bas Paternotte (ThePostOnline, GeenStijl)


Peter Verhaar (oud-bankier, fi- nancieel commentator)


Pieter Omtzigt (CDA)


Top-10 twitteraars

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden