Welke thrillers moeten we inslaan voor de vakantie?

De gezaghebbende thrillergids van Vrij Nederland is er weer, net voor we op vakantie gaan.

Bloed klotst tegen de plinten, de ene moord na de andere wordt gepleegd, mensen verdwijnen spoorloos en pistolen worden geleegd. Kortom, de Detective & Thriller Gids van Vrij Nederland ligt weer in de kiosk, zoals altijd als de zomer is begonnen en de vakantielectuur en -literatuur wordt ingeslagen.

Het is de 38ste editie. De stevige basis van de gids is nog steeds een alfabetisch overzicht met korte recensies van thrillers en detectives van het afgelopen jaar.

De beoordelingen zijn gezaghebbend en zullen, om de verkoop te stimuleren, de komende tijd terugkeren op de achterkant van de boeken, als het tenminste vijf sterren zijn, of vier. De ervaring leert dat iedere potentiële koper in de boekhandel de sterren gebruikt om een besluit te nemen. Het aanbod lijkt elk jaar groter te worden, alle tips zijn welkom.

Tot thriller van het jaar is Zijn bloedige plan van Graeme Macrae Burnet gekozen, volgens de jury een 'genre-overstijgend en onvergetelijk 19de-eeuws rechtbankdrama'. Ook een tweede zin uit het juryrapport is veelbelovend: 'De scherpe analyse van misdaad en schuldvraag (...) deed denken aan series als Making a Murderer en Serial, maar ook aan Trump en zijn alternative facts.'

Nog zeven andere boeken werden door Vrij Nederland beloond met vijf sterren. Twee Nederlanders haalden het erepodium, Frederik Baas (pseudoniem van romanschrijver Jan van Mersbergen) met Dagboek uit de rivier en Roel Janssen met Alles verloren. We kunnen hun uitgevers horen juichen. Geweld is de gewoonste zaak van de wereld. In Ragdoll, het hooggeprezen (vijf sterren) debuut van de Brit Daniel Cole, wordt een lijk gevonden dat is samengesteld uit de ledematen van zes overledenen. Denk aan een zwart been aan een witte romp. Lijk van het jaar, staat boven de recensie. Cole wordt geïnterviewd door Jeroen Vullings.

Aanzienlijk kalmer gaat het eraan toe in een geweldloos, maar desondanks intrigerend verhaal over twee mannen, wetenschappers. Ze noemen zichzelf 'suffe halvegaren' en doen iets ongelofelijks, uit liefhebberij. Alle boeken die sinds 1980 in de thrillergids hebben gestaan, inclusief het aantal sterren, hebben ze op een site gezet.

De redactie van Vrij Nederland heeft niets met de site te maken, maar maakt jaarlijks wel gebruik van het naslagwerk. Op het moment dat verslaggever Kelli van der Waals haar stuk inleverde, stonden 17.704 boeken op de site. Het adres is VNster.nl. We kunnen dit gerust de ontdekking van de week noemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden