Welke sectoren zullen het meest lijden onder een handelsoorlog?

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Een totale boycot van Rusland zou voor het Nederlandse bedrijfsleven ingrijpende gevolgen hebben. Rusland is voor de Nederlandse exportsector een grote markt. Daarnaast is Nederland een van de grootste investeerders in het land, vooral dankzij de vele multinationals die hier gevestigd zijn.

Sinds president Poetin in 2000 aan de macht kwam, is de export naar Rusland verviervoudigd van 1,7 naar 7 miljard euro. Hiermee is Rusland na de buurlanden, de VS en China het op zeven na grootste exportland voor Nederland. Deze groei is vooral te danken aan het feit dat van alle BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) het welvaartsniveau in Rusland het meest is toegenomen. In de landbouwsector zullen vooral de Nederlandse exporteurs van snijbloemen, tulpenbollen, kaas, eieren, (poot)aardappelen, groente en fruit worden getroffen.

Ofschoon Rusland nogal eens landbouwproducten tijdelijk weert, vanwege (al dan niet vermeende) ziekten, wordt daar nu voor 800 miljoen euro aan Nederlandse landbouwproducten verkocht. Dat is ongeveer 12 procent van de totale export naar Rusland.

De grootste schade ligt echter bij de machine-industrie. Rusland koopt veel machines in Nederland - vooral in de agro-industrie (melkrobots, loopstallen, tractoren en landbouwmachines), brandpreventie- en brandblussystemen en de watersector. Een groot deel bestaat uit kantoorapparatuur en telecomspullen.

Nederland verdient ook veel aan technische dienstverlening en aan de export van chemische stoffen.

Van de buitenlandse investeringen in het land neemt Nederland 12 procent voor zijn rekening. Deze investeringen hangen per jaar nogal samen met wat de multinationals in het land doen. Een groot project van Koninklijke Shell zoals Sachalin 2 kan in een bepaald jaar tot een verdubbeling van de investeringen leiden. Liefst 300 Nederlandse bedrijven hebben kantoren of productielocaties in Rusland. Daarnaast zijn er nog eens 800 Russisch-Nederlandse joint ventures in het land. Een aantal bedrijven zoals Unilever en Heineken is met productielocaties aanwezig in regio's waar buitenlandse investeringen redelijk beperkt zijn. Banken en verzekeraars hebben 12,3 miljard euro geïnvesteerd in Rusland. ING neemt daarvan met 7,5 miljard al bijna de helft voor zijn rekening.

De buitenlandse investeringen zijn erg belangrijk voor Rusland zelf: 8 procent van alle banengroei is een direct gevolg van buitenlandse investeringen. Het IMF waarschuwde in het verleden dat 'het uitblijven van buitenlandse investeringen tot sociale onrust in het land zou kunnen leiden'.

Gisteren meldde het persbureau ITAR-TASS dat 'diverse Nederlandse ondernemingen plannen zouden hebben om te investeren in het begin dit jaar door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim'. De Russische handelsvertegenwoordiger in Nederland Alexander Cherevko zei 'dat Nederlandse bedrijven staan te springen voor een zakenmissie naar de Krim'. Ze zouden onder meer willen investeren in de energiesector, havenprojecten, landbouw en huisvuilrecycling.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden