Welke restaurants vallen straks tijdens de Michelinpresentatie in de prijzen?

Recensent Mac van Dinther probeert ze te voorspellen

De wegen van de Rode Gids zijn duister en ondoorgrondelijk. Voorspellen welk restaurant een ster krijgt is zelfs voor geoefende Michelin-watchers een schier onmogelijk opgave. We doen toch een poging, met garantie tot aan de voordeur. Niet goed, geld terug.

Tante Kee, Kaag. Beeld Els Zweerink

Kanshebbers

The White Room, Amsterdam
Restaurant van het Krasnapolskyhotel in Amsterdam waar de jonge kok Arturo Dalhuisen kookt onder toezicht van driesterrenchef Jacob-Jan Boerma (De Leest, Vaassen). Hadden we vorig jaar al getipt voor een ster. Toen vond Michelin het kennelijk nog te vroeg.

Le Restaurant, Amsterdam
Het gelijknamige restaurant van de oude rot Jan de Wit en zijn partner Konstantin Dadykin in de Amsterdamse Pijp ging in 2016 dicht en verdween dus uit de gids van 2017. Maar in februari 2017 begon De Wit opnieuw, een stukje verderop aan de Frans Halsstraat. Het hoeft niemand te verbazen als Michelin dat opnieuw een ster waard vindt.

Daalder, Amsterdam
Dit tot knusse bistro opgetuigde bruin café raakte zijn twee jonge talentvolle chefs kwijt toen Freek van Noort en Guillaume de Beer voor zichzelf begonnen (Guts & Glory, Breda). In hun plaats kwam in 2016 Dennis Huwaë van tweesterrenrestaurant &Samhoud places (tegenwoordig &moshik). Die heeft zijn draai inmiddels gevonden. Daalder zegt van zichzelf dat het 'sterwaardig' eten serveert.

Lees de recensie die Mac van Dinther schreef over Daalder hier.
'Daalder is weer klaar voor de Champions League' ****

Restaurant Daalder, Amsterdam. Beeld Els Zweerink

Breda, Amsterdam
Het restaurant van Freek van Noort en Guillaume de Beer (zie Daalder) was dé hit van Amsterdam in 2016. Michelin loopt altijd een tikje achter. Dus wie weet?

Lees de recensie die Mac van Dinther schreef over Breda hier.
'Eén hap en we zijn om, bij Breda' ****

Podium onder de Dom, Utrecht
Ook vorig jaar al getipt en we houden hem op het lijstje. Utrecht snakt naar een ster. En als er een restaurant is dat daarvoor in aanmerking komt is het dit.

Lees de recensie die Mac van Dinther schreef over Podium onder de Dom hier.
'Alsof je Rihanna krijgt opgediend in een schuimbad' ****

Meliefste, Wolphaartsdijk
Thijs Meliefste is aan een opmars bezig. In restaurantgids Lekker steeg hij van plaats 100 naar 69. Dat zegt niet alles, maar misschien is het een voorbode.

De Rozario, Helmond
Een ster in Helmond? Waarom niet. Dit was het jaar van Jermain - van vuilnisman tot topkok - de Rozario. Hij schitterde in een tv-serie over aanstormend kooktalent, de Nieuwe Garde. Het jaar afsluiten met een ster zou het geluk compleet maken.

Lees de recensie die Mac van Dinther schreef over De Rozario hier.
'Noteer maar: naar Helmond voor De Rozario' ****

De Rozario, Helmond. Beeld Els Zweerink

Rijnzicht, Doornenburg
In dit restaurant aan het Pannerdensch Kanaal (vlakbij de plek waar Rijn en Waal zich splitsen) zorgen twee jonge broers voor culinair spektakel. Waarschijnlijk nog te vroeg voor een ster. Maar toch een zaak om in de gaten te houden.

Lees de recensie die Mac van Dinther schreef over Rijnzicht hier.
'Culinair spektakel: gerechten waar geen sterrenrestaurant zich voor zou hoeven schamen' ****

Tante Kee, Kaag
Dit restaurant aan de Kager Plassen, alleen bereikbaar via een pont, trok dit jaar Bobby Rust aan, tot dan chefkok van het Amsterdamse Bridges (1 ster). Misschien neemt Rust zijn ster mee.

Lees de recensie die Mac van Dinther schreef over Tante Kee hier.
'Niks mis met het eten en voorbeeldige bediening bij Tante Kee' ****

Imko's Puur Zee, Wijk aan Zee
Imko Binnerts, nog zo'n kokende veteraan, kocht Villa de Klughte in Wijk aan Zee en begon daar Imko's Puur Zee. Daar kookt hij vis als vanouds. Daar werden wij heel blij van. Michelin misschien ook wel.

Lees de recensie die Mac van Dinther schreef over Imko's Puur Zee hier.
'Visfeest bij Imko's Puur Zee' ****

De Loohoeve, Schoonloo
Het jonge stel Jeroen en Marleen Brouwer (hij kookt, zij staat in de bediening) timmert lekker aan de weg in Drenthe. De Loohoeve kwam nieuw binnen in de Lekker top-100 (op plaats 100, maar toch). Zou een keuze zijn voor jong talent, als Michelin vindt dat ze eraan toe zijn.

Lees de recensie die Mac van Dinther schreef over De Loohoeve hier.
'De Loohoeve biedt remedie tegen plattelandse gezapigheid' ****

De Loohoeve, Schoonloo. Beeld Els Zweerink

Derde ster

Krijgt Nederland er weer eens een derde ster bij? De laatste dateert alweer van 2014 (De Leest, Vaassen). Als de voortekenen ons niet bedriegen: die kans lijkt niet groot. Als één restaurant die derde ster is gegund dan is het Inter Scaldes in Kruiningen. Maar dat staat al jaren in de wacht. Misschien dat Librije's Zusje in Amsterdam doorstoot naar een derde ster? Dat zou een unicum zijn: twee Librije's (een in Zwolle, een in Amsterdam) met drie sterren. Ciel Bleu, ook in Amsterdam, zou een kanshebber kunnen zijn. Maar ik zou er geen geld op durven zetten.

Inter Scaldes, Kruiningen. Beeld Els Zweerink

Vervallen sterren

Om te voorspellen welke sterren vervallen is al net zo moeilijk. Maar van een paar weten we het (redelijk) zeker.

Wereldmuseum, Rotterdam
Dat ging afgelopen jaar dicht. Dus levert Rotterdam deze ster in.

Bord'Eau, Amsterdam
Bij dit tweesterrenrestaurant van hotel de l'Europe in Amsterdam ging dit jaar chefkok Richard van Oostenbrugge weg om om voor zichzelf te beginnen. Dat kan bijna niet zonder gevolgen blijven.

Bridges, Amsterdam
Ook Bridges raakte zijn kok kwijt, aan Tante Kee in Kaag (zie hierboven). Daar zijn ze bij Michelin erg gevoelig voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.