Drie vragen

Welke reisadviezen gelden er in Europa, en waar zijn Nederlanders nog welkom?

De vakantieganger heeft het niet gemakkelijk op dit moment. Reisadviezen vanuit Nederland en inreisbeperkingen vanuit vakantielanden veranderen voortdurend. Code ‘donkerrood’ dreigt voor (delen van) Nederland. Wat is de actuele stand van zaken?

Anke Van Den BroekSerena Frijters en Xander van Uffelen
Vakantiegangers stappen bij het Sloterdijkstation in Amsterdam op de Flixbus. Veel reizigers kiezen voor de bus als goedkoper alternatief voor vliegtuig of trein.  Beeld ANP
Vakantiegangers stappen bij het Sloterdijkstation in Amsterdam op de Flixbus. Veel reizigers kiezen voor de bus als goedkoper alternatief voor vliegtuig of trein.Beeld ANP

Welke reisadviezen gelden er?

Normaal worden de adviezen elke woensdag aangepast, maar door de snelle toename van het aantal besmettingen in Nederland en andere Europese landen, mede als gevolg van de deltavariant, was meer tijd nodig om tot een weloverwogen oordeel te komen. Dit laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Deze week werden de nieuwe adviezen pas op donderdag bekend gemaakt.

Op 16 juli verandert de kleur van het reisadvies voor veel populaire vakantieoorden van geel naar oranje. Voor de Canarische eilanden, Balearen, Cyprus en heel Portugal geldt vanaf dan het devies ‘alleen noodzakelijke reizen’, ook voor gevaccineerde reizigers. Nederlandse reizigers die nu in deze gebieden op vakantie zijn moeten vanaf 18 juli bij aankomst in Nederland een vaccinatie-, herstel- of negatief testbewijs laten zien. Dat kan met de Europese CoronaCheck-app.

Of een land geel, groen of oranje wordt voor Nederlanders hangt onder andere af van het aantal besmettingen, het percentage positieve tests en het aantal reizigers dat besmet terugkeert naar Nederland. Gezien het oplopend aantal besmettingen in bijvoorbeeld Griekenland bestaat wel de kans dat (delen van) dit land binnenkort oranje worden.

Een geel of groen advies betekent niet dat een land vrij toegankelijk is, veel landen stellen inreisbeperkingen, zoals een negatieve test, een vaccinatiebewijs of registratie vooraf. Binnen de EU en voor reizen naar Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein kan de CoronaCheck-app gebruikt worden.

Mag ik mijn vakantieland wel in?

In de Europese Unie is op dit moment iedere vakantieganger uit andere lidstaten welkom, mits de reiziger een bewijs van vaccinatie heeft of een negatieve coronatest. Soms voldoet ook een herstelbewijs, waarmee de toerist aantoont onlangs corona te hebben gehad. De precieze eisen voor een coronatest verschillen per land. Sommige landen wensen een PCR-test, maar veelal is een antigeentest op naam al voldoende. Dit is niet hetzelfde als een zelftest, die worden vrijwel nergens geaccepteerd. Kleine kinderen hoeven vaak niet getest te worden, maar de leeftijdsgrenzen verschillen behoorlijk.

Een test mag meestal maar 48 uur oud zijn, soms is er meer speling en mag de test 72 uur geleden zijn uitgevoerd. Aan deze situatie is de afgelopen dagen en weken nauwelijks iets veranderd, ook niet nu de besmettingen in Nederland snel zijn opgelopen. Naar verwachting zullen veel regio’s in Nederland op de Europese kaart van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC vanaf donderdag rood kleuren, maar landen zijn niet verplicht hun reisadviezen daarop aan te passen.

Duitsland en België maakten in eerdere golven onderscheid tussen verschillende Nederlandse provincies, veel andere landen bekeken Nederland als geheel. Op dit moment mogen Nederlandse reizigers zonder test naar Duitsland en België, maar dit kan snel veranderen. Zeker als Nederland donkerrood kleurt, wat volgende week waarschijnlijk is, kan dit gevolgen hebben voor de inreisbeperkingen. In het meest ongunstige scenario komt in enkele landen mogelijk de verplichte quarantaine terug na aankomst. Het is daarom raadzaam om vlak voor vertrek de regels van alle landen die de vakantieganger bezoekt nog een keer te controleren.

Wat is er mogelijk in een vakantieland?

De gedragsregels in landen zelf veranderen regelmatig. Als het aantal besmettingen oploopt, worden de regels vaak weer wat strenger. Net als in Nederland, waar de disco’s en festivals weer dicht zijn, scherpen ook andere landen de coronamaatregelen aan. Zo hebben Griekenland, Spanje en Frankrijk strengere regels aangekondigd de laatste dagen. In Frankrijk waren er de meeste veranderingen. Bij bezoek aan theater, bioscopen en andere uitgaansgelegenheden is vanaf 21 juli een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest nodig. Deze eis geldt vanaf de maand augustus ook voor restaurantbezoek en terrassen. Na protest zijn tieners onder 18 jaar wel uitgesloten van deze strengere regels.

Aanvulling: Op 15 juli is dit artikel aangepast naar aanleiding van de nieuwste reisadviezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden