Welke plannen horen bij welke partij

Twee jaar is minister De Geus (Sociale Zaken) bezig aan zijn ‘levenswerk’: de nieuwe WAO. Nu hij een punt heeft gezet, is de Tweede Kamer aan zet....

Minister De Geus wil met zijn nieuwe WAO, die in 2006 zou moeten ingaan, een splitsing maken tussen volledig en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Alleen de eerste groep krijgt nog een langdurige uitkering van 70 procent van het laatstverdiende salaris. De tweede groep moet (gedeeltelijk) blijven werken en krijgt een vergoeding voor het deel van het loon dat hij verliest. Voor werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt worden, is niets geregeld.

In de plannen van De Geus blijft uitkeringsinstantie UWV verantwoordelijk voor de uitkering aan de werknemers die volledig zijn uitgeschakeld. Voor de verzekering tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid kunnen bedrijven terecht bij het UWV en private verzekeraars. De Geus denkt dat de concurrentie de premies laag houdt.

CDA en D66 zijn het niet eens met De Geus. Het twistpunt is de uitkering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Beide politieke partijen kiezen de lijn van het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) uit 2002 voor privatisering. Dit betekent: de uitvoering van de uitkering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten overlaten aan verzekeraars. Die zouden efficiënter werken en op de lange termijn elf miljard euro goedkoper zijn dan het UWV.

Er lijkt zich een meerderheid te vormen voor een heel ander plan. Ook hier gaat het om een alternatief voor de uitkering aan gedeeltelijk arbeidsongeschikten. VVD, PvdA, GroenLinks en de SP pleiten ervoor de uitvoering van de uitkering bij het UWV te laten. Reden voor de VVD zijn de aanloopkosten van de privatisering: maximaal zes miljard euro.

PvdA, GroenLinks en SP vinden dat de WAO-instroom al zo snel daalt, dat nieuwe hervormingen niet meer noodzakelijk zijn. De WAO-boete voor werkgevers, de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte en de strenge eisen bij de WAO-keuring leiden al tot een forse daling van het aantal nieuwe WAO’ers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden