Welke dieren werden dit jaar ontdekt?

Ook in 2014 werden er nieuwe beesten ontdekt, zoals een spookachtige slak en een springerige olifantspitsmuis.

De Saltuarius eximius

1 De olinguito, een vleeseter, ontdekt in Equador. Lijkt op een kruising tussen een kat en een teddybeer. Behoort tot de familie van de wasbeerachtigen. Hij is klein en weegt slechts 2 kilo. Hij is door een internationaal comité van taxonomen gekozen tot de meest bijzondere soorten van 2014.

2 Een slak zonder ogen. Deze Zospeum tholossum is 2 millimeter lang en heeft geen ogen. Zijn slakkenhuis heeft geen pigment, waardoor hij eruit ziet als een spook. Gevonden in een grot, op 900 meter diepte in Kroatië.

3 Een piepkleine doorzichtige garnaal, de Liropus minesculus. Slechts 3 millimeter lang. Door transparantie is de botachtige structuur goed te zien. Leeft in een grot op het eiland Santa Catalina, voor de kust van Californië.

4 De Saltuarius eximius, een Australische gekko met een vreemde platte staart en heel grote ogen.

5 Spiculosiphon oceana, een dierachtige eencellige van 5 centimeter. Daarmee een van de grootste eencellige wezens op aarde. Ontdekt in onderwatergrotten ten zuidoosten van Spanje.

6 Amerikaanse wetenschappers vonden in Afrika een nieuw soort olifantspitsmuis, de Macroscelides micus. Genetisch wijkt het dier af van andere olifantspitsmuizen. Ze komen alleen voor in Afrika. Met hun lange, gevoelige snuiten speuren ze naar insecten. Ze bewegen zich voort met kleine sprongen.

7 Vier nieuwe soorten van de kamratof toekotoeko (Ctenomyidae) zijn ontdekt in Bolivia. Dit knaagdier kan 17 tot 30 centimeter groot worden. Weegt minder dan een pond.

8 Sluipwesp Tinkerbella nana. Behoort met zijn 250 micrometer (0,25 millimeter) tot de kleinste insecten. De nieuwste toevoeging aan de 1.400 soorten van deze familie. Ontdekt in Costa Rica.

1. De Olinguito Beeld AFP
2. Zospeum tholossum
3. Liropus minesculus
De Saltuarius eximius
Spiculosiphon oceana
6. Macroscelides micus
7. Kamrat of toekotoeko
Tinkerbella nana
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.