Welke beroepsgroep meldt zich het eerst?

De kwartiermakers van de Nieuwe Vakbeweging komen begin mei met een plan. Wie zijn ze en wat kunnen we verwachten?

Kennen we de kwartiermakers?

Nog niet. Afgezien van Jetta Klijnsma (1957) zijn de kwartiermakers voor het grote publiek vooral grote onbekenden, maar misschien is dat wel goed voor het verkennende werk dat ze moeten doen. Klijnsma kennen we als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wethouder en waarnemend burgemeester in Den Haag en nu als PvdA-Kamerlid. Zij is 'geen vakbondsmeisje, maar vindt het belangrijk dat werkenden vertegenwoordigd worden door een sterkte vakbeweging'. Ze is de opperkwartiermaker.


Marjan van Noort (1960) heeft bij FNV Bondgenoten gewerkt en was directeur van FNV Zelfstandigen. Zij wil vooral nieuwe groepen als zzp'ers, flexwerkers en jongeren aan de nieuwe vakbeweging binden. Frank Bluiminck (1968) heeft bij de FNV vakcentrale en ambtenarenbond Abvakabo gewerkt. Hij was al de rechterhand van de verkenners Noten en Wijffels. Omdat hij weet welke lijn in Dalfsen is ingezet, gaat hij zich bezighouden met het in goede banen leiden van de overgangsfase.


Michel Donners (1967) werkt parttime als bestuursadviseur bij CNV Vakmensen en kan dus over de grenzen van de FNV heen kijken. Hij wil onderzoeken hoe de nieuwe vakbeweging met innovatie kan aansluiten op de veranderende arbeidsmarkt.


Tuur Elzinga (1969) werkt bij FNV Mondial en is Eerste Kamerlid voor de SP. Hij wil het aspect van (internationale) solidariteit inbrengen.


De kwartiermakers hebben een website: kwartiermakersvakbeweging.nl.


Hoe gaat De Nieuwe Vakbeweging er nou uit zien?

Dat is nog altijd onbekend. Maar zoals in het Akkoord van Dalfsen werd afgesproken, moet de werkvloer het voor het zeggen krijgen en niet meer de beroepsbestuurders. Als er meer rond werk wordt georganiseerd, moet dat de vakbeweging herkenbaarder en daarmee groter en sterker maken. Dan kunnen beroepsgroepen als onderwijzers, politieagenten, schoonmakers en kappers zelf vanuit hun eigen deskundigheid aangeven wat zij voor hun werk belangrijk vinden en geregeld willen hebben.


Nieuw wordt dat de brede vakbeweging een platform wordt voor alle werkenden in Nederland. Dus niet alleen voor degenen met een vaste baan, maar ook voor zzp'ers, flexwerkers of mensen die geen werk hebben.


Wat betekent dit voor de polder?

Officieel nog niets, al willen de werkgevers graag weten met wie ze namens de vakbeweging zaken kunnen doen. Onduidelijk is hoe die veel pluriformere vakbeweging op centraal niveau gaat meepraten. En hoe sterk de vakbeweging in de polder zal zijn.


Kun je al lid worden?

Nee, eerst moet de nieuwe bond worden opgericht. Als alles volgens plan verloopt, is het in juni zo ver. Het wordt misschien een wedstrijdje welke beroepsgroep zich het eerst meldt. John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw, heeft al gezegd dat hij gaat proberen die race te winnen.


De kwartiermakers willen ook individuele lidmaatschappen mogelijk maken, bijvoorbeeld omdat sommige mensen alleen lid van de bond zijn voor de dienstverlening, zodat ze er hun belastingaangifte kunnen laten invullen. Ook organisaties van buiten de FNV zijn welkom, maar die wachten eerst de ontwikkelingen af. CNV-voorzitter Jaap Smit heeft maandag gezegd dat hij bereid is met Jetta Klijnsma te praten.


Gaat de nieuwe vakbeweging slagen of kan het nog mislukken?

Jetta Klijnsma erkent dat er een afbreukrisico aan de klus kleeft, maar ze is positief over het belang dat iedereen zegt te hechten aan een sterke vakbond. Of iedereen zich uiteindelijk wil aansluiten bij die nieuwe vakbond, dat zal de komende maanden blijken.


Wordt Jetta Klijnsma voorzitter van De Nieuwe Vakbeweging?

Nee, zegt ze heel stellig. Ze heeft niet de ambitie vakbondsvoorzitter te worden. Ze blijft Kamerlid en doet deze klus - vrijwilligerswerk - er bij. Een van de namen die rondzingen voor de positie van voorzitter is die van John Kerstens, nu voorzitter van FNV Bouw. Hij heeft echter ook vijanden gemaakt door in het pensioenconflict niet de kant te kiezen van FNV Bondgenoten en Abvakabo, die tegen het akkoord waren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden