Welke baas is niet corrupt in China?

Net zoals in de nadagen van elke keizersdynastie heeft de rot zich in de Volksrepubliek diep ingevreten. Dat is een slecht voorteken voor de communistische dynastie....

Vorig jaar onderwierp de partij naar eigen zeggen 175 duizend kaderleden aan een corruptie-onderzoek, 30 procent meer dan het jaar daarvoor. Maar hoe harder de leiders roepen dat ze met de corruptie korte metten zullen maken, hoe meer dat onbegonnen werk blijkt. In die verloren strijd dulden ze geen concurrentie van justitie, media of particulieren.

De pakkans is zo klein dat alleen de allersterksten niet voor de verleiding bezwijken. De schandalen stapelen zich op. Topleiders, hun kinderen (de prinsjes, zoals de volksmond ze noemt), 's lands belangrijkste bankier, managers, politiechefs: welke baas in China is eigenlijk niet corrupt?

Sommige corruptelingen roepen vertedering op. Zoals de ex-rector van de prestigieuze Tweede Talenuniversiteit van Peking, die een forse greep in de kas had gedaan, maar door de mand viel omdat hij zo dom was geweest de buit niet met anderen te delen.

Of de partijsecretaris van de stad Shangyu, die toen hij de dood voelde naderen links en rechts zoveel geld afperste dat hij een marmeren mausoleum kon laten bouwen en zichzelf een luxe-begrafenis permitteerde, compleet met een koor van huilende kinderen, zwarte limousines, een geestelijke en een overdadig banket.

Of neem Fan Taimin, tot voor kort politiechef in de stad Baoji in Noord-China. Zijn ondergeschikten adoreerden hem om zijn inzet, zijn eenvoud en zijn onkreukbaarheid. Het verhaal ging dat hij smeergeld verontwaardigd van de hand had gewezen. Een communist van de oude stempel, die Fan Taimin.

Op een dag betrapten Taimins agenten een dief op heterdaad in het hol van de leeuw: het hoofdbureau van politie. Na enig aandringen - in China wil dat doorgaans zeggen folteren - bekende de dief dat het niet de eerste keer was dat hij het kantoor van de commissaris had bezocht. De laatste drie jaar had hij dertig keer bij hem ingebroken, en iedere keer was de buit royaal geweest: geld, sieraden, merkhorloges.

De aanbeden chef had van die diefstallen nooit aangifte gedaan. Bij zijn arrestatie bleek waarom. Vijf jaar lang had Fan Taimin zich laten omkopen met geld en geschenken, waaronder een luxe flat. Hij had ook inkomsten uit de prostitutie. In de gevangenis is aan zijn knappe dubbelleven een prozaïsch eind gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden