Welk complot schuilt achter Giulio's dood?

De Italiaanse media zijn in de ban van de student Giulio Regeni wiens lichaam op 6 februari buiten Caïro werd gevonden, constateert onze correspondente Sarah Venema.

null Beeld
Beeld

Wat is er gebeurd met Giulio Regeni? Heel Italië wil het weten. Op de foto's in de kranten ziet de 28-jarige student er met zijn zwarte piekhaar en zijn kraag die boven de trui uitsteekt net zo uit als de meeste Italiaanse studenten, maar een stereotiepe Italiaan was hij niet. Al op zijn 17de ging hij bij la mamma weg voor een uitwisseling in New Mexico. Zijn studie volgde hij in Engeland, hij won internationale prijzen en promoveerde aan de universiteit van Cambridge. Een voorbeeld-Italiaan dus.

Op 6 februari werd zijn lichaam halfnaakt en levenloos gevonden langs de kant van een weg buiten Caïro. Hij was al sinds 25 januari spoorloos verdwenen en sinds dat bekend was, waren de Italiaanse media in de ban.

Nu is het lichaam teruggevonden, maar antwoorden hebben ze niet.

Buitenlandse media gaven de Italianen de eerste informatie over hun modelstudent. Reuters onthulde door gesprekken met een bron van het Egyptische forensische team dat Regeni zeven gebroken ribben had, sporen van elektrocutie op zijn geslachtsdelen, verwondingen over zijn hele lichaam en vermoedelijk een hersenbloeding. The New York Times sprak getuigen die zagen hoe de Italiaan op 25 januari werd aangehouden door de Egyptische politie.

Was het marteling en moord? Was de briljante Giulio een spion of dachten de Egyptische autoriteiten dat?

Geobsedeerd als ze zijn door de buitenlandse berichtgeving over hun land, nemen de Italianen eerst alles over, maar dan komen de twijfels. Als de getuigen Regeni rond half zes 's avonds met de politie zagen, waarom stuurde hij dan twee uur later nog sms-berichtjes aan zijn hoogleraar en aan zijn vriendinnetje?

Nabestaanden van Giulio Regeni bij zijn begrafenis in Fiumicello op 12 februari Beeld afp
Nabestaanden van Giulio Regeni bij zijn begrafenis in Fiumicello op 12 februariBeeld afp

Een Egyptische mensenrechtenactiviste maakt op 11 februari bekend dat de Egyptische aanklager die de zaak behandelt in 2003 is veroordeeld door een rechtbank in Alexandria wegens het vervalsen van politierapporten en wegens marteling die eindigde in de dood van een man. De Egyptische autoriteiten ontkennen alle berichten over betrokkenheid van de Egyptische staat.

De Italiaanse geheime dienst zegt dat Regeni geen spion was. Was het dan toeval dat het hoofd van de Italiaanse geheime dienst tijdens de zoektocht naar Regeni in Caïro was?

Regeni was al sinds september in Egypte voor zijn promotieonderzoek naar de Egyptische vakbonden en arbeidersbewegingen. Op 11 december werd hij gefotografeerd tijdens een demonstratie in Caïro en voor de Italiaanse krant il Manifesto schreef hij onder een pseudoniem een artikel over de Egyptische vakbondsbewegingen. Maar dat kan niet genoeg zijn, schrijft la Repubblica op maandag 15 februari. 'Het lijkt steeds duidelijker dat Giulio in een spel is terechtgekomen dat groter was dan hijzelf.'

Volgens de Corriere della Sera vroeg Cambridge University de Italiaanse student in december om dieper door te dringen in de vakbondsbeweging. Door sterkere betrokkenheid en participatie zou hij beter nieuws kunnen verzamelen over de acties van de anti-regeringsbewegingen die hij voor zijn onderzoek volgde. 'Waarom?', vraagt de Corriere della Sera. 'Wat voor nut dienden die nieuwsberichten? En door wie werden ze gebruikt?

De analyse van de computer van Regeni - door zijn familieleden aan de aanklagers gegeven - kan onthullen aan wie zijn berichten gestuurd werden, maar het vermoeden bestaat dat sommige informatie niet in het universitaire milieu is gebleven.'

Is hij verraden? Afgeluisterd? Ook nu zijn lichaam is teruggevlogen naar Italië, blijft de moord een mysterie zoals de Italianen ze in hun geschiedenis gewend zijn. 'We hebben de waarheid onder onze ogen', schrijft la Repubblica wanhopig. 'Maar zullen hem nooit zwart op wit zien.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden