Wel rem op uitgaven AWBZ

Ik las in de Volkskrant van vrijdag 13 juli dat het sommige mensen is ontgaan dat er in de AWBZ belangrijke ingrepen in gang zijn gezet.


In oktober 2010 werd ik gevraagd staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te worden, omdat ik door dertig jaar ervaring in de zorg wist dat het nodig was actie te ondernemen, en vooral waar.


Mijn beleid gooit wissels om naar de grootste hervormingen in de AWBZ sinds het ontstaan ervan in 1968. Het scheiden van wonen en zorg, afschaffen van de zorgkantoren, snoeien in overbodige regels, betere positie voor cliënten, meer mogelijkheden voor de gemeente om mensen te ondersteunen, het behouden van het PGB voor die mensen voor wie het bedoeld was. Deze maatregelen staan in mijn brief Hervorming Langdurige zorg van juni 2011. Maatregelen die zorgen voor inhoudelijke vernieuwing en beheersbaarheid van uitgaven. Zo bespaart het scheiden van wonen en zorg 400 miljoen euro, maar kunnen ouderen vooral langer thuis wonen. Zorggeld hoeft niet naar stenen.


Door de val van het kabinet is er nu een adempauze. Ik heb een grondig fundament gelegd voor de noodzakelijke veranderingen in de AWBZ, om deze beheersbaar te maken en ervoor te zorgen dat deze leidt tot goede zorg voor de mensen voor wie het echt bedoeld was.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden