Nieuws

Wel oversterfte in Wuhan, maar minder overlijdens in rest van China door lockdown

In Wuhan zijn in de eerste drie maanden van vorig jaar 6.000 meer mensen overleden dan andere jaren. Het aantal overlijdens in de rest van China lag daarentegen een stuk lager dan andere jaren.

Een coronaslachtoffer wordt uit zijn huis in Wuhan gedragen. Beeld EPA
Een coronaslachtoffer wordt uit zijn huis in Wuhan gedragen.Beeld EPA

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford en het Chinese Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) analyseerden de data van officiële Chinese overlijdensaktes tussen 1 januari en 31 maart 2020, de periode waarin het coronavirus het sterkst aanwezig was in China, en vergeleken deze met gegevens van de voorbije vijf jaar. De covid-19-epidemie brak in december 2019 uit in Wuhan maar bleef binnen de perken in de rest van China, doordat Wuhan op 23 januari 2020 in lockdown ging en in de rest van China strenge maatregelen werden ingevoerd.

In Wuhan vielen 4.573 meer doden door longontsteking, een van de belangrijkste symptomen van covid-19. Dat is acht keer hoger dan normaal. Ook was er een stijging van sterfte door cardiovasculaire aandoeningen (+29 procent) en diabetes (+83 procent).

Veel van de overlijdens door chronische aandoeningen vonden plaats buiten het ziekenhuis, het aantal overlijdens door chronische aandoeningen binnen de ziekenhuizen daalde juist. Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat patiënten door de overbelasting van ziekenhuizen en angst voor het virus er niet in slaagden tijdig medische hulp te krijgen.

Gezondheidsvoordelen

In de rest van China lag de sterftegraad in het eerste kwartaal van 2020 juist lager dan andere jaren: er waren 675 overlijdens per 100.000 inwoners in plaats van 715. ‘Het lijkt erop dat de lockdown en daarmee geassocieerde gedragsveranderingen – zoals het dragen van mondmaskers, een betere hygiëne, afstand houden en reisbeperkingen – onbedoeld bijkomende gezondheidsvoordelen hebben gehad, bovenop het beperken van de verspreiding van Sars-Cov-2’, aldus onderzoeker Zhengming Chen, professor epidemiologie van de Universiteit van Oxford.

Volgens officiële cijfers vielen in China 4.636 doden door covid-19, van wie 3.869 in Wuhan. Veel inwoners van Wuhan vermoeden dat deze cijfers een onderschatting zijn, gezien het tekort aan PCR-tests. Sommige bronnen speculeerden op basis van de activiteit van crematoria over veel hogere dodentallen, tot 40 duizend. Die speculatie wordt tegengesproken door dit nieuwe onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden